Μείωση πωλήσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ για τη ΦΑΓΕ το εννεάμηνο

Μείωση πωλήσεων σε Ελλάδα και ΗΠΑ για τη ΦΑΓΕ το εννεάμηνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποχώρηση των πωλήσεων σε αξία και όγκο, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις χαμηλές επιδόσεις στις ΗΠΑ, αλλά και στη συνέχιση των απωλειών στην ελληνική αγορά έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 για τη ΦΑΓΕ. Η κάμψη των πωλήσεων για τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία έχει ξεκινήσει από το 2017 και σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά γιαουρτιού των ΗΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στην Ασία, όπου ακόμη το γιαούρτι ελληνικού τύπου έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 434,6 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 9,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Η υποχώρηση των πωλήσεων ειδικά στις ΗΠΑ ήταν 15,6%, στην Ελλάδα 4,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 0,3%, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 6,2%.

Η μείωση της αξίας των πωλήσεων αποδίδεται από τη ΦΑΓΕ, βάσει όσων αναφέρει στην οικονομική της έκθεση, στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 5,9% και στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της κατά 6,3%. Η αρνητική επίδραση των παραπάνω αντισταθμίστηκε εν μέρει, κατά 2,3%, από την εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 9,1% στις ΗΠΑ, κατά 5,3% στην Ελλάδα, ενώ αντιθέτως στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1,2% και στην Ιταλία κατά 2,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της ΦΑΓΕ πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας, στο φετινό εννεάμηνο παρατηρείται υποχώρηση του σχετικού μεριδίου στο 84,2% από 85,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 σε 191,2 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 17,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Η κάμψη των κερδών αποδίδεται κατ’ αρχάς στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος στις ΗΠΑ κατά 14,3% και στην αρνητική επίδραση του κόστους πωλήσεων εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Οι αρνητικές συνέπειες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη ραγδαία πτώση, κατά 25,5%, των τιμών παραγωγού γάλακτος στην Ελλάδα. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε 62,2 εκατ. δολάρια από 93,3 εκατ. δολάρια το εννεάμηνο του 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν επίσης σημαντική υποχώρηση φέτος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 στα 35,1 εκατ. δολάρια έναντι 60,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Οι επενδύσεις της εταιρείας κατά το εξεταζόμενο εννεάμηνο ανήλθαν σε 28,8 εκατ. δολάρια, εκ των των οποίων τα 21,2 εκατ. δολάρια αφορούν επενδύσεις στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ, 3,7 εκατ. δολάρια τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και 3,9 εκατ. δολάρια το υπό κατασκευήν εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή