Αντιδρά στις αυξήσεις των τιμολογίων στο ρεύμα η ενεργοβόρος βιομηχανία

Αντιδρά στις αυξήσεις των τιμολογίων στο ρεύμα η ενεργοβόρος βιομηχανία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΕΗ και κυβέρνησης λαμβάνει το θέμα των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μετά το αδιέξοδο και την ανοικτή διαμάχη ενεργοβόρου βιομηχανίας και ΔΕΗ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ την Τρίτη 14 του μηνός και μία ημέρα μετά τη συνάντηση της διοίκησης της επιχείρησης με εκπροσώπους του υπουργείου Ενέργειας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του υπουργείου δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων, για τις βιομηχανίες που συνδέονται με την Υψηλή Τάση, σε ποσοστό 10% από τον Φεβρουάριο του 2019 που λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις.

Το βασικό επιχείρημα της ΔΕΗ είναι η αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων CO₂ κατά 30% και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Το αίτημα αυτό της διοίκησης της ΔΕΗ τέθηκε μετ’ επιτάσεως μετά την απόρριψη από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκης αιτήματος καθιέρωσης ρήτρας CO₂ σε όλη την γκάμα των τιμολογίων της.

Με την ανακοίνωσή της η ΔΕΗ απευθυνόταν ουσιαστικά στην κυβέρνηση θέτοντας κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία, που ανέλαβε να συντονίσει από κυβερνητικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Παράλληλα, σημειώνει ότι «επιδίωξή της είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των βιομηχανικών καταναλωτών» και ότι η «επίτευξη αυτού του στόχου υπερβαίνει τις δυνατότητες της διοίκησης της ΔΕΗ και αποτελεί γενικότερο ζήτημα, το οποίο ευελπιστεί να αντιμετωπιστεί». Η ανακοίνωση της ΔΕΗ εξόργισε την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία εκτιμά ότι εάν υλοποιηθούν τα σχέδια της ΔΕΗ για κατάργηση των υφιστάμενων εκπτώσεων και αύξησης κατά 10%, τότε το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία θα αυξηθεί κατά 45 εκατ. ευρώ.

Μια πρώτη απάντηση στην ανακοίνωση της ΔΕΗ έδωσε χθες από πλευράς της ΕΒΙΚΕΝ ο κ. Αντώνης Κοντολέων. «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς η εκπεφρασμένη αρωγή και “φιλική προς τη βιομηχανία” πολιτική της ΔΕΗ συμβαδίζει με την επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων και την αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 30%. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις για αυξήσεις 30% στα τιμολόγια ρεύματος, τότε η μόνη αρωγή που θα έχει προσφέρει η ΔΕΗ στη βιομηχανία θα είναι η επίσπευση των λουκέτων, που θα αφήσουν χιλιάδες άνεργους εργαζομένους» καταλήγει ο κ. Κοντολέων, ενώ καυτηριάζει με νόημα την πενταετή σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ –τον μεγαλύτερο οφειλέτη της, με χρέη άνω των 300 εκατ. ευρώ– με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με τη βιομηχανία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος εξέφρασε εμμέσως στη Βουλή χθες ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη μονάδα Πτολεμαΐδα V. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι από τότε τουλάχιστον που αναλάβαμε εμείς ως διοίκηση, δεν έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, έχουμε δώσει και την έκπτωση του 15%, έχουμε απορροφήσει όλες τις συνέπειες από τα δικαιώματα CΟ₂, από την άνοδο της οριακής τιμής από το άνοιγμα της αγοράς ως τυπικό μονοπώλιο, ένα μεγάλο μέρος, αυτό είθισται να γίνεται, ανεξάρτητα αν εμείς ως επιχείρηση αντιδρούμε ή λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της ομιλία του σημείωσε με έμφαση: «Η επιχείρηση, ως εταιρεία, θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα κέρδη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Είναι εταιρεία. Και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπα, προσανατολιζόμαστε».

Για το θέμα της αποεπένδυσης ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι τα ΑΔΙ είναι μια κρίσιμη παράμετρος και εκτίμησε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ενώ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου τόνισε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αναβάθμισή του, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα κρίνει ανεξάρτητος οίκος.

Για το θέμα της αποεπένδυσης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι «εμείς στην κυβέρνηση θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός όχι μόνο πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά πως αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνολική αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή