Βυθίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών που βγήκαν από τον δείκτη MSCI

Βυθίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών που βγήκαν από τον δείκτη MSCI

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η MSCI επιβεβαίωσε τα χειρότερα δυνατά σενάρια αποφασίζοντας τη διαγραφή των τριών από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες –την Εθνική, την Πειραιώς και τη Eurobank– από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδος και την υποβάθμισή τους στον δείκτη MSCI Small Cap, κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της. Οι λόγοι της «εξόδου» τους από τον δείκτη έχουν να κάνουν τόσο με τη μείωση της κεφαλαιοποίησής τους κάτω από το όριο του 1 δισ. δολ. που ορίζει η MSCI, μετά τις ισχυρές πιέσεις του τελευταίου διαστήματος (Πειραιώς, Εθνική), όσο και με την αλλαγή του βάρους του κλάδου στον δείκτη (περίπτωση Eurobank). Με την αγορά να είχε αποτιμήσει ευρέως τη διαγραφή μόνον της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η «είδηση» ότι, εκτός από αυτήν, αφαιρούνται και η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αιφνιδίασε πολλά χαρτοφυλάκια, έστω και εάν η Société Générale είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη σε έκθεσή της στις αρχές του μήνα.

Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές των δύο τραπεζών, ωθώντας τον τραπεζικό κλάδο σε νέο sell-off που έφτασε το -7,1%, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως αυτή η κίνηση θέτει ουσιαστικά τις ελληνικές τράπεζες εκτός των ραντάρ πολλών ισχυρών funds. Οι απώλειες στην Εθνική διαμορφώθηκαν στο 13,2%, στη Eurobank στο 9,84%, ενώ στο -6,21% έκλεισε η Πειραιώς. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής έρευνας στη Wood, ο αποκλεισμός από τον δείκτη σημαίνει ότι οι μετοχές των τριών τραπεζών μπορεί να βρεθούν εκτός των επιλογών ορισμένων επενδυτών οι οποίοι ακολουθούν τους δείκτες MSCI στις στρατηγικές τους.

Πλέον, ο δείκτης MSCI Ελλάδος αποτελείται από μόνον έξι μετοχές –ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Tιτάν– οι οποίες, λόγω της διαγραφής των τριών τραπεζών, αποκτούν αυξημένη στάθμιση. Ωστόσο το βάρος του δείκτη MSCI Ελλάδος στον συνολικό δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών μειώνεται πλέον στο 0,22% από 0,27% πριν, ενώ το βάρος του στον δείκτη MSCI Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώνεται κατά 0,33%.

Καθώς η απόφαση της MSCI θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ής Νοεμβρίου, τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστούν οι αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές, με την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις αλλαγές να αναμένεται να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, αναμένονται και εισροές λόγω της ένταξής τους στον MSCI Small Cap. «Οι όποιες εκροές που θα υπάρξουν από τον μεγάλο δείκτη θα συμψηφιστούν με εισροές λόγω της εισόδου στον μικρότερο δείκτη», σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services. Παράλληλα, όπως προσθέτει, οι εναπομείνασες μετοχές του MSCI Ελλάδος θα ευνοηθούν, καθώς θα αυξηθεί η στάθμισή τους.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Société Générale, οι εκροές από τις τρεις ελληνικές τράπεζες θα φτάσουν τα 116,8 εκατ. δολ. Πιο αναλυτικά, οι εκροές από τη Eurobank θα φτάσουν τα 58,54 εκατ. δολ. ή τις 92,90 εκατ. μετοχές, οι εκροές στην Εθνική θα διαμορφωθούν στα 40,82 εκατ. δολ. ή στις 27,44 εκατ. μετοχές και στην Πειραιώς οι ρευστοποιήσεις θα αγγίζουν τα 17,42 εκατ. δολ. ή τις 14,19 εκατ. μετοχές. Συνολικά, εκτιμά, οι εκροές από τον MSCI Ελλάδος θα φτάσουν τα 120 εκατ. δολ.

Αυτή η εξέλιξη θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στο ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο. «Το τελευταίο διάστημα η αγορά ταλανίζεται από αρνητικά νέα, ξεκινώντας από το σκάνδαλο της Folli Follie, συνεχίζοντας με την έξοδο του “Τιτάνα” και τελειώνοντας –ελπίζουμε– με τις αλλαγές στον ΜSCI», σημειώνει στην «Κ» ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Πλέον, οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν βρεθεί συνολικά κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, λιγότερα και από τα χρήματα που μπήκαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2016, με πολλά funds να μη δίνουν καν σημασία στον κλάδο λόγω μικρής κεφαλαιοποίησης και free float. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να μη βρίσκει συμμάχους, με την αγορά να περιμένει τη βέλτιστη λύση για τον κλάδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή