Πλαφόν στις τηλεφωνικές χρεώσεις εντός Ε.Ε. από τον ερχόμενο Μάιο

Πλαφόν στις τηλεφωνικές χρεώσεις εντός Ε.Ε. από τον ερχόμενο Μάιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν τέθηκε στις χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε προχθές υπέρ της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της ίδρυσης ενός φορέα ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

Με τον νέο κώδικα επιδιώκεται η ενιαία αντιμετώπιση της ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και η αναβάθμιση του σώματος Ευρωπαίων ρυθμιστών σε θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Παράλληλα με τις διατάξεις που υιοθετήθηκαν, τίθεται πλαφόν για πρώτη φορά στις τηλεφωνικές χρεώσεις εντός της Ε.Ε., είτε αυτές αφορούν σταθερό είτε κινητό τηλέφωνο.

Το πλαφόν ανέρχεται σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας και σε 0,06 ευρώ ανά μήνυμα (SMS). Οι διατάξεις για τις κλήσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 15 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ε.Ε., το κόστος κλήσης εντός της Ε.Ε. σήμερα κυμαίνεται από 0,05 έως 0,80 ευρώ ανά λεπτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτή η ευρεία κατανομή χρεώσεων.

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, οι πάροχοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τις επιβαλλόμενες χρεώσεις, καθιστώντας πιο προσιτή τη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εντός Ε.Ε.

«Οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα και θα απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν παραδοσιακές τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, ή υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, π.χ. Skype και WhatsApp», σχολίασαν χθες σε κοινή δήλωσή τους, οι αρμόδιοι επίτροποι, Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, Αντρους Ανσίπ, και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ. «Από τον Μάιο του 2019», πρόσθεσαν, «οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με χρέωση 19 λεπτά το πολύ ανά λεπτό και να στέλνουν SMS με 6 λεπτά. Επίσης, οι πολίτες θα προστατεύονται καλύτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μέσω του αριθμού κλήσης 112, ειδικότερα με τη μετάδοση προειδοποιήσεων προς το κοινό μέσω των κινητών τηλεφώνων».

Βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον νέο κώδικα που θέσπισε είναι η επίτευξη μιας κοινής προσπάθειας από όλα τα κράτη-μέλη, με κοινούς όρους για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας της 5ης γενιάς. Η Ε.Ε. έχει χάσει έδαφος όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θα πρέπει να το ανακτήσει. Για τον λόγo αυτό θέλει ενιαία χρήση φάσματος συχνοτήτων, ενώ ο ενιαίος φορέας ρύθμισης της αγοράς σημαίνει το προανάκρουσμα της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής των τηλεπικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή