Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις τράπεζες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επίθεση των πωλητών στις τραπεζικές μετοχές, έστειλε το ελληνικό Χρηματιστήριο σε νέα χαμηλά 22 μηνών, οι οποίοι με αφορμή τις αλλαγές των δεικτών της MSCI και τις εκτιμήσεις για σημαντικές εκροές ειδικά από τις τρεις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν και να δώσουν έδαφος στους αγοραστές. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τραπεζικός δείκτης από την ημέρα της ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI και συγκεκριμένα στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνει απώλειες άνω του 16%, με την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχει «βυθιστεί» στα 4,2 δισ. ευρώ και τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 617,18 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,14%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,3%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,94% στις 436,77 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,8 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά παρά την ανακοίνωση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων που εκπόνησε και θα ανακοινώσει επίσημα την προσεχή Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο δεν φαίνεται να πείθει τους ξένους επενδυτές.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά τραυματισμένη σε μεγάλο βαθμό και καθηλωμένη σε χαμηλούς τζίρους με τα αρνητικά δεδομένα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, διακινδυνεύει να γίνει όχι απλά μια περιφερειακή αγορά αλλά να περάσει τελείως στο περιθώριο. Χρειάζονται δραστικές λύσεις από τις Αρχές αν θέλουμε ο θεσμός και πάλι να αποκτήσει την παλαιά του αίγλη.

Πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι η λύση του τραπεζικού προβλήματος όσο πιο σύντομα γίνεται, μια και αυτός είναι ο κλάδος που καλώς ή κακώς δίνει ρευστότητα στο σύστημα. Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση εκροών του MSCI τέλος του μήνα ο κλάδος μπορεί να πάρει ανάσα αν και θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν εκείνα τα νέα που θα μπορέσουν να διατηρήσουν το όποιο momentum δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Για να καταφέρουν και πάλι οι τράπεζες να μπουν στον δείκτη χρειάζεται αρκετός χρόνος και προϋποθέσεις, κάτι που είναι αναγκαίο αν θέλουμε και πάλι να δούμε ένα χρηματιστήριο με σημαντικές προοπτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή