Τα αιτήματα των επενδυτών για τις μονάδες της ΔΕΗ προβληματίζουν την Ε.Ε.

Τα αιτήματα των επενδυτών για τις μονάδες της ΔΕΗ προβληματίζουν την Ε.Ε.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα συσσωρεύονται στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ λίγο πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 15 Δεκεμβρίου. Η ΔΕΗ εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει τους επενδυτές για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αποδεχόμενη ακόμη και το αίτημα για συμμετοχή στις ζημίες των μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Τον τελευταίο λόγο ωστόσο τον έχει η DGcomp, έναντι της οποίας η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το σχέδιο αποεπένδυσης πολύ πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή και η οποία φέρεται να έχει εκφράσει ήδη τις πρώτες αντιρρήσεις στα αιτήματα των επενδυτών κρίνοντας ότι δεν είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

«Δουλεύουμε από κοινού με την DGcomp και αυτό που εξετάζουμε πρωτίστως είναι εάν τα αιτήματα των επενδυτών είναι συμβατά με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.», αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, οι οποίοι για πρώτη φορά εμφανίζονται να κρατάνε μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη αλλά και του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη στη Βουλή. Εάν αποτύχει ο διαγωνισμός τότε μπαίνουμε σε «αχαρτογράφητα νερά» είχε πει προ ημερών ο κ. Σταθάκης, ενώ την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η ΔΕΗ κάνει ό,τι μπορεί, αλλά εάν ο διαγωνισμός αποτύχει δεν δεσμεύεται περαιτέρω έναντι της Κομισιόν: «…από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπ’ όψιν τα αιτήματά τους. Θέτουν και άλλα αιτήματα. Τα εξετάζουμε. Ο,τι μπορούμε να αποδεχθούμε, ώστε να γίνει μια σωστή διαδικασία και να τους διευκολύνουμε να συμμετάσχουν, θα το αποδεχθούμε», είπε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας για τους επενδυτές και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε».

Οι χαμηλοί τόνοι που κρατάει τόσο η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας όσο και η πλευρά της ΔΕΗ συνδέονται με τα μηνύματα που έχουν πάρει από τις Βρυξέλλες. Τα επενδυτικά σχήματα που εξακολουθούν να δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ είναι αυτό της κινεζικής CHN Energy – Κοπελούζου και της τσεχικής Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρώτη κοινοπραξία έχει θέσει αίτημα συμμετοχής της ΔΕΗ για μια εξαετία σε ποσοστό 50% στα κέρδη και στις ζημίες αντίστοιχα των μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, δεδομένου ότι ο έλεγχος των data rooms έδειξε ότι οι εν λόγω μονάδες δουλεύουν με ζημίες της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ έχει σύμφωνα με πληροφορίες αποδεχθεί συμμετοχή στις ζημίες σε ποσοστό 10% για περίοδο διετίας. Η πλευρά των Κινέζων που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη μονάδα της Μελίτης, έχει θέσει ζήτημα εγγυήσεων για τρία χρόνια όσον αφορά τις τιμές και τις ποσότητες του λιγνίτη που θα τροφοδοτεί τη μονάδα.

Το σύνολο των αιτημάτων αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό η DGcomp, καθώς εμπίπτουν κατ’ αρχήν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό που εξετάζεται και διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά είναι η δυνατότητα εξαίρεσης, δεδομένου ότι τα μέτρα αφορούν εταιρεία που βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση, κάτι που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιπροσθέτως, η DGcomp αξιολογεί τα αιτήματα των επενδυτών και βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, οι οποίες ορίζουν σαφώς ότι η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να έχει ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση με τις μονάδες μετά την πώλησή τους.

Την πλευρά της DGcomp εξακολουθεί να προβληματίζει η συμμετοχή της κινεζικής CHN Energy στον διαγωνισμό. Η DGcomp έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid με τον όρο ότι η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα επανεξεταστεί στην περίπτωση που τρίτη κινεζική εταιρεία με τον ίδιο μέτοχο δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού στον τομέα της παραγωγής. Στο κείμενο δεσμεύσεων εξάλλου που ανέλαβε η χώρα έναντι της DGcomp αναφέρεται ρητά ότι για να εγκριθεί ο αγοραστής πρέπει «να μην είναι πιθανό να δημιουργήσει, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην Κομισιόν, ανησυχίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού ή για καθυστέρηση της διαδικασίας πώλησης», φωτογραφίζοντας εταιρείες από τρίτες χώρες των οποίων ο έλεγχος υπόκειται στο αυστηρό και χρονοβόρο καθεστώς του τρίτου ευρωπαϊκού πακέτου για την ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή