Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τους χειρισμούς ΔΕΠΑ στα χρέη της ΕLFE

Ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. για τους χειρισμούς ΔΕΠΑ στα χρέη της ΕLFE

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης στους χειρισμούς του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Θεόδωρου Κιτσάκου, σε σχέση με τα χρέη της ΕLFE κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες 37 βουλευτές της Ν.Δ., με αφορμή δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, καλούν τους κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Καλογήρου και Τσακαλώτο να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τις καταγγελίες του κ. Κιτσάκου, μεταξύ των οποίων και εάν η κυβέρνηση γνώριζε ότι ο τελευταίος ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE. Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, στον οποίον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, οι υπουργοί γνώριζαν τόσο για τη ραγδαία αύξηση του χρέους της ELFE, που προσεγγίζει πλέον τα 120 εκατ. ευρώ, όσο και για τις δικές του πρωτοβουλίες να διευθετηθεί αυτό το χρέος με παραχώρηση ακινήτων που όχι μόνο ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά είχαν και μια σειρά από βάρη σε τρίτους, επισημαίνουν οι βουλευτές με την ερώτησή τους.

Απάντηση

Mία πρώτη απάντηση στους βουλευτές της Ν.Δ. έδωσε με δήλωσή του χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Παραθέτοντας στοιχεία για την εξέλιξη του χρέους της ΕLFE, o κ. Σταθάκης επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στη Ν.Δ., ενώ σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 εργαζομένων της ΕLFE, που επιχειρήθηκε, όπως αναφέρει, να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Ο ίδιος άφησε, πάντως, έκθετο τον κ. Κιτσάκο για τους χειρισμούς του.

«Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, ότι «οι ισχυρισμοί περί 4 προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικού αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους».

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, καταλήγει ο κ. Σταθάκης και εξηγεί: «Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου, πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή