«Μαύρη Τρίτη» για τις τραπεζικές μετοχές

«Μαύρη Τρίτη» για τις τραπεζικές μετοχές

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα, με τον τραπεζικό δείκτη να «χτυπά» χθες νέο ιστορικό χαμηλό και τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου να χάνει τις 600 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2016. Ολα αυτά τη στιγμή που τα short funds προχωρούν σε μείωση των θέσεών τους στις τραπεζικές μετοχές, ενώ τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Μετά και τη χθεσινή βουτιά (6,34% στις 409,08 μονάδες), οι σωρευτικές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη την τελευταία μόνο εβδομάδα αγγίζουν το 22%. Οι μεγαλύτερες απώλειες χθες σημειώθηκαν στην Alpha Bank και διαμορφώθηκαν στο 7,92% –λόγω της «καλύτερης» απόδοσης του τίτλου το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο– στην Εθνική Τράπεζα έφτασαν το 4,11%, στη Eurobank το 5,97% και στην Τράπεζα Πειραιώς το 3,09%. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,24%.

Αιτία και αφορμή γι’ αυτό το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων ήταν η απόφαση της MSCΙ για αφαίρεση των τριών εκ των 4 συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Ελλάδας –Πειραιώς, Εθνική και Eurobank– και την υποβάθμισή τους στον δείκτη MSCI Small Call. Αυτή η κίνηση οδήγησε πολλούς διεθνείς οίκους να προειδοποιήσουν για κύματα εκροών από τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους αλλά και από τις υπόλοιπες μετοχές του ελληνικού δείκτη της MSCI, με τους εγχώριους αναλυτές να επισημαίνουν πως οι… μετασεισμοί της «εξόδου» θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητοί έως τις 30 Νοεμβρίου, την τελευταία δηλαδή συνεδρίαση πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της MSCI.

Το sell-off των τραπεζών έχει «γονατίσει» πλέον τις αποτιμήσεις τους οι οποίες εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση πλέον των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται στα 3,95 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως η κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola η οποία διαμορφώνεται στα 9,4 δισ. ευρώ είναι 2,5 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ η κεφαλαιοποίηση εταιρειών όπως τα ΕΛΠΕ, η Μotor Oil και ο ΟΠΑΠ είναι πάνω από το μισό της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των τεσσάρων τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, πλέον η κεφαλαιοποίηση της Αlpha Βank φτάνει το 1,65 δισ. ευρώ, στη Eurobank και στην Εθνική διαμορφώνεται κάτω από 1 δισ. ευρώ, στα 977 εκατ. και στα 917 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς μόλις που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του έτους, όταν η συνολική τους κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν στα 8,7 δισ. ευρώ, έχουν χαθεί 4,75 δισ. ευρώ (ή το 55%) από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ από τα υψηλά έτους του τραπεζικού δείκτη μετά το ράλι του Απριλίου, έχουν χαθεί 7 δισ. ευρώ. Οι απώλειες από τις αρχές του έτους στην Πειραιώς αγγίζουν το 70%, στην Εθνική το 68%, στη Eurobank το 46% και στην Alpha Bank το 40%.

Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι με τόσο χαμηλό τζίρο (στα 49,95 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε χθες) χάνεται χρηματιστηριακή αξία από ελληνικό Χρηματιστήριο πολλές φορές μεγαλύτερη αυτού του μεγέθους (μόνο στις τράπεζες χάθηκαν χθες πάνω από 200 εκατ. ευρώ), ενώ την τελευταία εβδομάδα έχουν χαθεί 3,3 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α με ημερήσιους τζίρους της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι πιέσεις στις τράπεζες σημειώνονται τη στιγμή που τα short funds μειώνουν τις θέσεις τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι οι μόνοι «υπαίτιοι» για τα δεινά των τραπεζών. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Marshall Wace προχώρησε σε νέα μείωση της short θέσης του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 0,64% από 0,74% πριν, ενώ το Oceanwood μείωσε τη short θέση του στην Εθνική στο 0,61% από 0,89%.

Και όλα αυτά λίγο πριν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, με την Deutsche Bank να προβλέπει πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) των ελληνικών τραπεζών κατά 3,3% σε τριμηνιαία βάση. Από την πλευρά της, η UBS σημειώνει πως αναμένει χαμηλή κερδοφορία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τόσο για τη Eurobank όσο και για την Alpha Bank λόγω των φιλόδοξων στόχων μείωσης των NPEs, καθώς και υψηλότερες προβλέψεις για το κόστος κινδύνου. Ετσι, προχώρησε στη μείωση της τιμής-στόχου της Alpha Bank στο 1,43 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν, καθώς και της Eurobank στα 0,55 ευρώ από 0,97 πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή