Αδύναμη αντίδραση από το Χ.Α.

Αδύναμη αντίδραση από το Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθησε το ελληνικό Χρηματιστήριο να αντιδράσει και να δείξει καλύτερη «εικόνα» μετά το πενθήμερο πτωτικό σερί, το οποίο βύθισε τον τραπεζικό κλάδο σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο δεν μπόρεσε να κλείσει πάνω από τις 600 μονάδες, με τον εξαιρετικά αδύναμο τζίρο να μην πείθει για τις δυνάμεις και τις προοπτικές της αγοράς, υπογραμμίζοντας την επιφυλακτικότητα των ξένων χαρτοφυλακίων. Παρόλο που οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών έχουν συμπιεστεί έντονα, με την κεφαλαιοποίησή τους να έχει καταρρεύσει κατά 55% από τις αρχές του έτους, παρόλο που πολλές άλλες μετοχές έχουν βρεθεί σε κλοιό έντονων πιέσεων, παρόλο που η χώρα βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες εκτός μνημονίων, παρόλο που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και τα σχόλια των δανειστών για την Ελλάδα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις σκληρές δηλώσεις του παρελθόντος, το Χ.Α. αδυνατεί να ξεφύγει με… φόρα μακριά από τα «ρηχά νερά» στα οποία έχει εγκλωβιστεί.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,16% στις 599,95 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 604,26 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,45%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,68%, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,67%, στις 415,93 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ.

Η αναγγελία της εξόδου των τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Standard Greece αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το Χ.Α., σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αν και οι υπόλοιπες μετοχές του ελληνικού δείκτη αναβαθμίζουν τους συντελεστές στάθμισής τους, η συνολική συμμετοχή του ελληνικού Χρηματιστήριου υποχωρεί. Ετσι, υπό την επιρροή του προβληματικού τραπεζικού κλάδου, της χαμηλής αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς, του μη ελκυστικού αφηγήματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και των γκρίζων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνεται. Η ΤτΕ σήμερα δημοσιοποιεί το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και θα χρειαστεί να υπάρξει πειστική πρόταση για τον τρόπο άντλησης των κεφαλαίων (αναβαλλόμενος φόρος, ιδιωτικά κεφάλαια, κρατική βοήθεια) που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των NPEs, ώστε να δρομολογηθεί η τιτλοποίησή τους, αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνομολογούν το σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή