Πάνω από 1,6 δισ. οι επενδύσεις ΕΤΕπ στην Ελλάδα την 3ετία

Πάνω από 1,6 δισ. οι επενδύσεις ΕΤΕπ στην Ελλάδα την 3ετία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ το ποσό που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη χώρα μας, στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ τα τελευταία τρία χρόνια. Εξ αυτών πάνω από 600 εκατ. ευρώ διατέθηκαν απευθείας σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 935 εκατ. ευρώ εμμέσως στην ελληνική αγορά και κυρίως μέσω των εγχώριων τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προχθές η ΕΤΕπ ανακοίνωσε την υπογραφή άλλης μιας απευθείας χρηματοδότησης ελληνικής επιχείρησης, της Sunlight. Η χρηματοδότηση αυτή, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, αν και είναι μία από τις μικρότερες σε ύψος που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ, εν τούτοις δείχνει ιδιαίτερα σημαντική. Δεν εξηγείται αλλιώς ο σχολιασμός της από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη Sunlight μια «ελληνική και ευρωπαϊκή επιτυχία» με εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη. «Με αυτή τη συμφωνία δανειοδότησης», είπε ο κ. Κατάινεν, « (η Sunlight) θα βοηθηθεί ώστε να επεκταθεί, να καινοτομήσει και –πράγμα πολύ σημαντικό– να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Το δάνειο αυτό, που έχει τη στήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, αποτελεί πραγματικά απόδειξη της στήριξης της Ευρώπης για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα».

Πάνω από 1,6 δισ. οι επενδύσεις ΕΤΕπ στην Ελλάδα την 3ετία-1

Στην ίδια ανακοίνωση της Κομισιόν η Ελλάδα αναφέρεται ότι, επί του παρόντος, βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις επενδύσεις με μοχλό το σχέδιο Γιούνκερ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το σχέδιο αυτό αξιοποιεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο παρέχει εγγυήσεις για τις επενδύσεις που εντάσσονται σε αυτό. Στρατηγικός εταίρος της Κομισιόν είναι η ΕΤΕπ, η οποία και συνιστά τον φορέα υλοποίησης του σχεδίου Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ε., έως σήμερα το σχέδιο Γιούνκερ έχει ήδη ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους 360 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα. Οι πιο γνωστές, στην πλευρά των άμεσων χρηματοδοτήσεων, είναι εκείνες του ΟΤΕ, με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και άγνωστο ύψος συνολικής επένδυσης, της Fraport με ύψος χρηματοδότησης 280 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, της Autohellas (57 εκατ. ευρώ), της Φαρμαθέν (50 εκατ. ευρώ) κ.ά. Οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ και υλοποιούνται μέσω των εγχώριων τραπεζών.

Επίσης, υπάρχει σειρά άλλων χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ, οι οποίες, είτε είναι μη ανακοινώσιμες σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μεγέθη τους, όπως είναι ο αγωγός TAP (ΤransAdriatic Pipeline), είτε έχουν διακρατικό χαρακτήρα και αφορούν περισσότερες από μία χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις αφορούν τον ενεργειακό αγωγό TAP και σχετίζονται τόσο με την Ελλάδα και την Ιταλία, το επενδυτικό κεφάλαιο Infragreen III, που έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία και χρηματοδοτεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε., όσο και κοινά επενδυτικά σχήματα της ΕΤΕπ με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων (EIF) για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή