Μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού για το IΑΣΩ

Μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού για το IΑΣΩ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στον κλάδο των νοσοκομείων καθώς, εκτός από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», τις συζητήσεις για την πώληση ποσοστού του ΙΑΣΩ ανακοίνωσε και η διοίκηση του μαιευτηρίου, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με fund του εξωτερικού.

Η κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο της υγείας αποτελεί συνέχεια των ανακατατάξεων που έχουν ήδη υπάρξει με τη μεταβίβαση στο CVC Partners του Metropolitan, του ΙΑΣΩ General και πρόσφατα του Υγεία, οδηγώντας στη συγκέντρωση της αγοράς και στην ανάδειξη δύο κυρίαρχων σχημάτων, του CVC Partners και του ομίλου Ιατρικού. Από το κάδρο των εξελίξεων δεν πρέπει να εξαιρεθεί και το μαιευτήριο ΡΕΑ, που αν και μικρότερης δυναμικότητας αναζητεί επίσης αγοραστές. Η συγκέντρωση που επιχειρείται στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας προχωρεί, προς το παρόν, χωρίς το «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο προσφορά έχει καταθέσει το Ιδρυμα Ωνάση με προοπτική να το μεταβιβάσει στο Δημόσιο.

Η προσφορά του ιδρύματος υπολείπεται της αξίας αποτίμησης που έχει εγγράψει η Τράπεζα Πειραιώς στα βιβλία της και –σύμφωνα με πληροφορίες– προβλέπει την καταβολή 5 εκατ. ευρώ με τη μορφή μετρητών και την ανάληψη του ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι και η πωλήτρια, επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι το Δημόσιο, στο οποίο το ίδρυμα θα μεταβιβάσει τις μετοχές του «Ντυνάν», θα συνεχίσει να αποπληρώνει το ομολογιακό δάνειο του νοσηλευτηρίου και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Σε ό,τι αφορά το ΙΑΣΩ, στην επίσημη ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο η διοίκηση του μαιευτηρίου επιβεβαιώνει ότι έχει δεχθεί μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού, διευκρινίζει ωστόσο «ότι δεν έχει υποβληθεί δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της». Η πρόταση, όπως σημειώνεται, τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος, ενώ δύναται να αποσυρθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια του fund και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα μετουσιωθεί σε δεσμευτική προσφορά.

Αν και από την πλευρά του ΙΑΣΩ δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις, στις συζητήσεις εμπλέκεται το fund Oaktree. Αλλες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θέλουν το ενδιαφέρον να προέρχεται από το αμερικανικό fund HIG Capital International. Το αμερικανικό fund είχε από το περασμένο καλοκαίρι εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του Υγεία από κοινού με τον όμιλο Αποστολόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική προσφορά για την εξαγορά του Υγεία είχε απορρίψει η διοίκηση της MIG, προκρίνοντας την προσφορά του CVC Partners, στην ιδιοκτησία του οποίου πέρασε πρόσφατα το νοσηλευτήριο.

Ο όμιλος Ιασώ διαθέτει μία μαιευτική – γυναικολογική κλινική και μία παιδιατρική στην Αθήνα, μία γενική – μαιευτική στη Λάρισα (ΙΑΣΩ Θεσσαλίας) και το κέντρο αποκατάστασης («Φιλοκτήτης»). Η δυναμικότητά του περιλαμβάνει 777 κλίνες, απασχολεί προσωπικό 1.800 ατόμων. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, έπειτα από rebate και claw-back, ανήλθε το πρώτο 6μηνο 2018 στα 55,35 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 12,51 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,2 εκατ. ευρώ και επηρεάστηκαν θετικά από την πώληση της Ιασώ General.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή