ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολ. της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping

Συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολ. της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping

Η Capital Product Partners LP (CPLP), εταιρεία συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, και η Diamond S Shipping Holdings (DSS), στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο WL Ross & Co,  που έχει ιδρύσει το 2000 ο σημερινός Αμερικανός υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης σε ένα νέο σχήμα η αξία του οποίου αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η CPLP θα προχωρήσει σε διαχωρισμό (spin off) των δραστηριοτήτων της στον τομέα των δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών εισφέροντας 25 τάνκερ, δημιουργώντας μια νέα εισηγμένη εταιρεία, η οποία κατόπιν θα συγχωνευθεί με τις δραστηριότητες της DSS.

Η συγχώνευση δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενοπλοίων στον κόσμο. Η συμφωνία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Η CPLP θα διαθέσει στο νέο σχήμα 22 τάνκερ MR και 3 Suezmax, ενώ οι μέτοχοί της θα λάβουν υπερτίμημα περίπου 10,7% της αξίας του στόλου, με δεδομένο ότι η συγχώνευση επιτρέπει στη Diamond Shipping να εισαχθεί άμεσα στο χρηματιστήριο. Η DSS είχε επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να εισαχτεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά η αρνητική συγκυρία στις ναυλαγορές και η μικρή διάθεση ανάληψης ναυτιλιακού ρίσκου από το επενδυτικό κοινό οδήγησε σε αναβολή της δημόσιας εγγραφής.

Οι μέτοχοι της CPLP υπολογίζεται πως θα ελέγχουν το 33% περίπου της νέας οντότητας και οι μέτοχοι της DSS το υπόλοιπο 67%. Θα λάβουν μια νέα μετοχή της DDS για κάθε 10,19149 μετοχές της CPLP που έχουν σήμερα. Επιπλέον η DSS καταβάλει 23 εκατομμύρια στους μετόχους της CPLP που αποτελεί το 10,7% υπερτίμημα σε σχέση με την τρέχουσα καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της μετοχής της CPLP.

Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Diamond S Shipping Inc, αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η έδρα της θα είναι στο Greenwich του Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη Capital Product Partners, το χαρτοφυλάκιο της Diamond S Shipping Inc θα περιλαμβάνει τον συνδυασμένο στόλο δεξαμενόπλοιων αργού και προϊόντων των Capital Product Partners και DSS, που ανέρχεται συνολικά σε 68 δεξαμενόπλοια, μέσης ηλικίας 7,8 ετών.

Διευθύνων σύμβουλος της νέας εισηγμένης Diamond S Shipping Inc θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της DSS, Craig Stevenson Jr και στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Diamond S Shipping θα συμμετέχουν οι Nadim Qureshi (πρόεδρος), Hal Malone, Kate Blankenship, Γεράσιμος Καλογηράτος και Γεράσιμος Βεντούρης καθώς και οι Stevenson και Bart Veldhuizen.
Η Capital Maritime & Trading, η ιδιωτική ναυτιλιακή συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και εκ των βασικών μετόχων της Capital Product Partners υπολογίζεται πως θα κατέχει περί το 5% στο νέο σχήμα. Η Capital Product Partners θα συνεχίσει ως εισηγμένη ναυτιλιακή που θα διατηρήσει στην κατοχή της τον έλεγχο δέκα σύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός φορτηγού, που δεν θα μεταβιβαστούν στον νέο σχήμα. Η συναλλαγή που υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών αναμένεται να κλείσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.