ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Βασίλης Ψάλτης, νέος CEO της Alpha Bank

Ο Βασίλης Ψάλτης, νέος CEO της Alpha Bank

Ο σημερινός οικονομικός διευθυντής Βασίλης Ψάλτης αναμένεται να οριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank από το Δ.Σ. της τράπεζας, που συνεδριάζει σήμερα. Ο κ. Ψάλτης επικράτησε των δύο υποψηφιοτήτων που είχαν υποβληθεί από τους δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους κ. Γιώργο Αρώνη και Σπύρο Φιλάρετο, οι οποίοι αμφότεροι παραιτήθηκαν της υποψηφιότητάς τους.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει το κεφάλαιο διαδοχής στην Alpha Bank, που άνοιξε και επίσημα το καλοκαίρι κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας, όταν ο νυν διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση αυτή –την οποία κατέχει από το 2005– παροτρύνοντας για μια λύση που θα προέρχεται από το εσωτερικό της τράπεζας. Ο νέος CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, διακρίνεται για την καλή σχέση που διατηρεί με την επενδυτική κοινότητα, αφού κατέχει τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή (CFO) από το 2010 και προκρίθηκε από την Επιτροπή Ανάδειξης Αρμοδιοτήτων, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Σάζαντ Σαμπάζ. Στην τετραμελή επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Ζαν Σεβάλ και Γιοχάνες Φρέντερικ Ούμγκροβ, ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, για την απόφαση της Επιτροπής που θα αποτελέσει και την εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, βάρυνε η ψήφος του προέδρου, που υπερίσχυσε. Το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να τοποθετηθεί στην εισήγηση της επιτροπής, και στην ψηφοφορία που θα είναι μυστική, όλα τα μέλη –μετά την απόσυρση των άλλων υποψηφιοτήτων– θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι όλες οι υποψηφιότητες ήταν ισχυρές, το τοπίο στην Alpha Bank ξεκαθάρισε την Τρίτη, όταν ο κ. Αρώνης με επιστολή του προς το Δ.Σ. της τράπεζας και προς το ΤΧΣ παραιτήθηκε της υποψηφιότητάς του, ενώ αντίστοιχη επιστολή απηύθυνε και ο κ. Φιλάρετος. Στην επιστολή του ο κ. Αρώνης υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας στην Alpha προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις και να επιτευχθεί η επάνοδος της τράπεζας σε αναπτυξιακή πορεία. Οπως ανέφερε, «από την εξέλιξη της διαδικασίας προκύπτει πως η εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα ήταν οριακή και ένα αποτέλεσμα 6-5 ή και 7-4 θα άφηνε βαθιά σημάδια στην τράπεζα, νικητές και ηττημένους, κάτι που ίσως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο σε άλλες εποχές αλλά αξεπέραστο στην παρούσα συγκυρία». Στο πλαίσιο αυτό και για το καλό της ενότητας της τράπεζας, ο κ. Αρώνης γνωστοποίησε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank. Ο κ. Ψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων, του University of St. Gallen στην Ελβετία, με ειδίκευση στην τραπεζική και στα οικονομικά. Εργάστηκε ως αναπληρωτής Chief Financial Officer στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο, ενώ στην Alpha Bank εργάζεται από το 2007.