18 Δεκεμβρίου το κρίσιμο ραντεβού τραπεζών, Ektasis Development

18 Δεκεμβρίου το κρίσιμο ραντεβού τραπεζών, Ektasis Development

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στην Ektasis Development, η οποία –αν γίνει αποδεκτή– πιθανότατα θα σημάνει και τους «τίτλους τέλους» για την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του κ. Παν. Ευθυμίου, η οποία το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση, είχε φτάσει να ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και συμβάσεων leasing αξίας άνω των 390 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων, αξίας 110 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράττει ετησίως ενοίκια 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αφορά οικόπεδα, που ναι μεν προσφέρουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο δεν αποφέρουν κάποιο έσοδο. Παράλληλα, ο τραπεζικός δανεισμός υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παν. Ευθυμίου, «η διαδικασία του ειδικού διαχειριστή, εφόσον τελικά εγκριθεί από το δικαστήριο, επί της ουσίας θα ζημιώσει τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει εντός 12 μηνών να προχωρήσουν σε υποχρεωτικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τίμημα που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν, που πιθανότατα θα είναι λιγότερο από το 50% των δανείων». Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από λίγους μήνες, η Ektasis διαπραγματευόταν με τις τρεις πιστώτριες τράπεζες (Alpba Bank, Eurobank, Τρ. Πειραιώς) για τη διευθέτηση του δανεισμού, έχοντας εξασφαλίσει το έγγραφο επενδυτικό ενδιαφέρον της Spinnaker Group Capital. Από κοινού, είχαν καταθέσει σειρά προτάσεων για τη διάσωση της εταιρείας και την αποπληρωμή του δανεισμού της Ektasis, ενώ είχε προσληφθεί και η PwC ως σύμβουλος αξιολόγησης. Εντέλει, παρότι στο τέλος του 2017 είχε δοθεί, αρχικά, προφορική έγκριση για μία εκ των προτάσεων, τον Απρίλιο του 2018 οι τράπεζες φαίνεται πως αποφάσισαν να προχωρήσουν στην καταγγελία των δανείων και στη δικαστική οδό.

Ακόμα και σήμερα πάντως, παρά την αποχώρηση της Spinnaker, ο κ. Ευθυμίου έχει καταθέσει σχέδιο διάσωσης στις τράπεζες. Αυτό περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη του σημαντικότερου οικοπέδου, επιφάνειας 17 στρεμμάτων, που διαθέτει στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, σημείο ιδανικό για την κατασκευή σύγχρονου κτιρίου γραφείων. Η χρηματοδότηση μιας τέτοιας επένδυσης θα ήταν εύκολη υπόθεση, π.χ. σε συνεργασία με κάποια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αν οι τράπεζες έδιναν την έγκρισή τους. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «τα έσοδα από τη μίσθωση της συγκεκριμένης ανάπτυξης, αλλά και της μελλοντικής πώλησης του κτιρίου που θα ανεγερθεί, είναι ικανοποιητικά για να δημιουργήσουν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης που χρειάζεται η εταιρεία για να προχωρήσει και στις λοιπές αναπτύξεις, με στόχο την πλήρη αποπληρωμή όλων των σημερινών υποχρεώσεών της». Αλλα σημαντικά οικόπεδα της εταιρείας, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν άμεσα, βρίσκονται π.χ. στην οδό Κυριαζή, στο κέντρο της Κηφισιάς ή επί της Λ. Κηφισίας, απέναντι από το Αλσος Συγγρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή