Δημιουργία εθνικού μητρώου πληροφοριακών υποδομών προτείνει το ΤΕΕ

Δημιουργία εθνικού μητρώου πληροφοριακών υποδομών προτείνει το ΤΕΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη δημιουργίας εθνικού μητρώου πληροφοριακών υποδομών επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με αφορμή το συμβάν με τους διακομιστές του υπουργείου Εξωτερικών. Σε σχετική επιστολή του, ο κ. Στασινός σημειώνει ότι «στην εποχή που ζούμε και στα χρόνια που έρχονται, όλο και περισσότερες διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικές, όλο και περισσότερες υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες, ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένος. Αυτό δημιουργεί προκλήσεις –και ευκαιρίες– για τη δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να ξεφύγει από αγκυλώσεις και διαδικασίες άλλων εποχών. Αυτό προϋποθέτει σοβαρές, αξιόπιστες και σύγχρονες πληροφοριακές υποδομές σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, δεδομένου ότι οι υποδομές πληροφορικής απαιτούν τακτική συντήρηση και συχνή αναβάθμιση ή αντικατάσταση, είναι ανάγκη να τεθεί επί τάπητος στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων. Συμπληρώνει δε ότι «το ΤΕΕ εκ του ρόλου του ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της κυβέρνησης οφείλει να επισημάνει τις ελλείψεις αυτές που παρατηρούνται και να ζητήσει από την πολιτεία ένα οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο κάλυψης των αναγκών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στασινός προτείνει στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο πληροφοριακών υποδομών, τόσο σε επίπεδο συσκευών/μηχανημάτων (hardware) όσο και λογισμικού, που θα καταγράψει όλες τις πληροφοριακές υποδομές του Δημοσίου σε μια κεντρική βάση, θα διαθέτει διαδικτυακά και με ξεκάθαρο τρόπο τις αρμοδιότητες για συντήρηση και αντικατάσταση και θα έχει χρονοδιάγραμμα συντήρησης και αντικατάστασης μερών και συνόλου εξοπλισμού. Αυτή η πρόταση συμβαδίζει με την αντίστοιχη του ΤΕΕ για δημιουργία εθνικού μητρώου υποδομών – δημοσίων έργων, την οποία φαίνεται πως ήδη προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «αυτή η βάση δεδομένων, εκτός από το ότι θα λύσει τα χέρια στα θέματα συντήρησης, θα συμβάλει αποτελεσματικά και στην εξοικονόμηση κόστους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να τροφοδοτεί αυτόματα. Επιπλέον, θα συμβάλει στον προγραμματισμό αναγκών σε επενδύσεις ανανέωσης για την επόμενη π.χ. πενταετία, βοηθώντας παράλληλα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που διαθέτουν τις αντίστοιχες πληροφορίες κατακερματισμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή