Κρυμμένες υπεραξίες στα «κόκκινα» ξενοδοχεία

Κρυμμένες υπεραξίες στα «κόκκινα» ξενοδοχεία

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξενοδοχειακά ακίνητα συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 282 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονταν στα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που πουλήθηκαν φέτος σε επενδυτικούς ομίλους, όπως η Apollo Global Management, η PIMCO και η Bain Capital. Συνολικά, στα δάνεια που μεταβιβάστηκαν εκτιμάται ότι βρίσκονταν ως ενέχυρα πάνω από 140 ξενοδοχεία, με την αξία τους να υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 35% της συνολικής αξίας του συνόλου των ενεχύρων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Arbitrage Real Estate, η ενεργή διαχείριση των παραπάνω ακινήτων από τους ξένους επενδυτές «ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την είσοδο νέων ελληνικών και ξένων επενδυτικών σχημάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στη σταδιακή αναδιαμόρφωση του ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού καθεστώτος στον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα».

Οι αναλυτές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων συμπληρώνουν ότι σε πολλά ξενοδοχειακά ακίνητα υπάρχει κρυμμένη αξία. Για να αναδειχθεί, ωστόσο, μπορεί να απαιτηθεί ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση ή εκτεταμένες ανακαινίσεις που θα δικαιολογούν το κόστος επένδυσης και θα εξυπηρετούν το επιχειρησιακό πλάνο εξυγίανσης. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ορφανό, εκ των ανωτάτων στελεχών της Arbitage, «με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, το 75% των ξενοδοχείων που έχουν ενεχυριασμένα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε λόγω μεγέθους και τοποθεσίας είτε λόγω χαμηλής ποιότητας και ανάγκης ανακαινίσεων, δεν ενδιαφέρει τόσο μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ή διεθνείς επενδυτές του χώρου. Αποτελεί όμως ευκαιρία για συγκεκριμένους διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες και εγχώριους διαχειριστές μονάδων που αναζητούν ποιοτικά ξενοδοχεία τριών αστέρων και γενικότερα ξενοδοχεία σχετικού μεγέθους σε δημοφιλείς και ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς».

Εντός του 2019 αναμένεται να πωληθούν και άλλα δανειακά χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις ακινήτων, τόσο από την Εθνική Τράπεζα όσο και την Eurobank, ενώ υπάρχει προσδοκία ότι θα επανέλθουν στην αγορά και οι υπόλοιπες τράπεζες με πιο ομαδοποιημένα κλαδικά και ίσως μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια. «Σε κάθε περίπτωση, η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ξενοδοχειακών δανείων αποτελεί ευκαιρία να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, να μειωθεί ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας και να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον από πολυεθνικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και επώνυμες αλυσίδες, εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές μεταβάλλει τη δομή του κλάδου και θα επιτρέψει την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ», αναφέρει ο κ. Ορφανός.

Σήμερα, σύμφωνα με την Arbitrage, η περισσότερο υποσχόμενη επενδυτική στρατηγική φαίνεται να είναι η στρατηγική ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών, ακολουθούμενη από την προσθήκη χωρητικότητας σε θεματικά στοχευμένα ξενοδοχεία τριών αστέρων και σε κύριους προορισμούς μέσα από την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Αυτή η τάση είναι εμφανής ήδη και στα επενδυτικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τις ανάπτυξη νέων ή την ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων τους επόμενους μήνες. Το 2019 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη (303 δωμάτια).

Aναμένεται επίσης να λειτουργήσει στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού (στο ύψος του Μουσείου της Ακρόπολης) ένα ακόμη πεντάστερο ξενοδοχείο, το Niche Hotel. Επίσης, η Inestia Hospitality του ομίλου Intracom Holdings, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης, σκοπεύει να μετατρέψει σε boutique ξενοδοχείο το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Στον Πειραιά, μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων ξενοδοχείων εντός του λιμένα, κατηγορίας πέντε και τεσσάρων αστέρων, με τη διοίκηση του ΟΛΠ να έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με διεθνείς και ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους.

Ειδικότερα, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στη νότια πλευρά του λιμανιού, όπου βρίσκεται και ο προβλήτας κρουαζιερόπλοιων. Ενα δεύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο τοποθετείται στη λεγόμενη «Παγόδα» στην Ακτή Μιαούλη, με διατήρηση της σκεπής της που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Αλλα δύο ξενοδοχεία, ένα τετράστερο και ένα πεντάστερο, σχεδιάζεται να γίνουν με μετατροπή σε ξενοδοχειακά ακίνητα των αποθηκών που βρίσκονται δίπλα στις παλαιές διαμετακομιστικές αποθήκες σιτηρών. Επιπλέον, αναμένεται ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής των κτιρίων της πρώην βιομηχανίας Παπαστράτος από την Dimand Real Estate.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως καταγράφεται από το ΙΝΣΕΤΕ, υπάρχει ανάγκη μέχρι το 2022 για 24.000 πρόσθετες κλίνες στο υφιστάμενο ξενοδοχειακό δυναμικό. Αυτές αναμένεται να προκύψουν από προγραμματισμένες κατασκευές νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή επενδύσεων ανακατασκευής που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή