Οι Vodafone – Wind, προτιμητέος επενδυτής για Forthnet

Οι Vodafone – Wind, προτιμητέος επενδυτής για Forthnet

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτιμητέος επενδυτής στη διαδικασία πώλησης του 32,8% των μετοχών της Forthnet κρίθηκαν οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas. Oι δύο εταιρείες, που διεκδικούν από κοινού τις μετοχές της Forthnet, θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες αποκλειστικές συζητήσεις με τη Νomura για την απόκτηση της συμμετοχής. Η Nomura έχει οριστεί σύμβουλος στην αγοραπωλησία των μετοχών Forthnet από τις πωλήτριες τράπεζες και οι συζητήσεις που θα πραγματοποιήσει με τις εταιρείες συμβούλων των Vodafone -Wind, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Γενάρη.

Οι αποκλειστικές αυτές συζητήσεις δεν προεξοφλούν, βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δίδουν ένα ισχυρό προβάδισμα στις επιχειρήσεις Vodafone και Wind να αναλάβουν την τύχη της Forthnet. Αντίθετα, η απόφαση αυτή των τραπεζών αποδυνάμωσε ουσιαστικά την πρόκριση του τηλεοπτικού σταθμού Αntenna ως στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet. Τη λύση αυτή επιδίωκε η κυβέρνηση, επικαλούμενη κυρίως λόγους ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία της χώρας. Τυχόν απορρόφηση της Forthnert από τις Vodafone – Wind θα μειώσει τους τέσσερις παίκτες σταθερής τηλεφωνίας που είναι σήμερα (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet) σε τρεις.

H επιδιωκόμενη λύση, ωστόσο, της κυβέρνησης δείχνει ατελέσφορη, δεδομένου ότι ο μόνος τρίτος ενδιαφερόμενος για τη Forthnet δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητές της. Αντίθετα, ο Antenna ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για τη Nova και τις δραστηριότητές της στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου όμως δεν υπάρχει κανένα θέμα ανταγωνισμού. Στην πράξη, στις τηλεπικοινωνίες δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά στην κυβέρνηση δεν άρεσε ένα σενάριο απορρόφησης της Forthnet από τις Vodafone και Wind, λύση που πιθανόν να προκαλέσει προεκλογικά μεγάλες απολύσεις προσωπικού. Οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να απεμπλακούν από τη Fοrthnet προέκριναν την προπερασμένη εβδομάδα την προσφορά του Antenna. Ωστόσο, άλλη μία φορά ο τηλεοπτικός όμιλος φάνηκε να μην πείθει για τα σχέδιά του. Ετσι, έπειτα από έναν και πλέον μήνα από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και περισσότερο από 12 μήνες διαβουλεύσεων και συνεχών συζητήσεων, οι τράπεζες αποφάσισαν να υιοθετήσουν την πιο βιώσιμη λύση που πρότειναν οι Vodafone και Wind.

Η Forthnet αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τουλάχιστον από το 2015, που αθετήθηκε η αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 202,5 εκατ. ευρώ. Το φθινόπωρο του 2016 η εταιρεία εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ, με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκε μέρος των τραπεζικών οφειλών της. Οι πιστώτριες τράπεζες που κάλυψαν τη συγκεκριμένη έκδοση μετέτρεψαν μέρος των διακρατούμενων ομολογιών σε μετοχές της εταιρείας. Ετσι, περιήλθε σε αυτές το 32,8% των μετοχών που σήμερα πωλείται.

Η Vodafone και η Wind είναι ήδη μέτοχοι της Forthnet, κατέχοντας 4,4% και 22,2%, αντίστοιχα. Σε περίπτωση που οι δύο επιχειρήσεις αποκτήσουν τη Forthnet θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στο μετοχικό κεφάλαιο, ελέγχοντας περίπου το 60% των μετοχών της εταιρείας, δηλαδή θα έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή