Διαγωνισμοί ΑΠΕ: χαμηλά οι τιμές για μικρά φωτοβολταϊκά

Διαγωνισμοί ΑΠΕ: χαμηλά οι τιμές για μικρά φωτοβολταϊκά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή εγχώριων αλλά και μεγάλων ξένων επενδυτών πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη κατά σειρά δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ, με τη μερίδα του λέοντος να συγκεντρώνουν τα μικρά φωτοβολταϊκά (έως 1 MW) με 192 έργα έναντι 27 έργων μεγάλων φωτοβολταϊκών (πάνω από 1 MW) και 14 έργων αιολικών (από 3 έως 50 ΜW). Η εξέλιξη τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από πλευράς διαμόρφωσης τιμών κλεισίματος της δημοπρασίας καταδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου των ΑΠΕ, με τις επιχειρήσεις να προεξοφλούν θετικές προοπτικές. Oι τιμές στα μεγάλα φωτοβολταϊκά έκλεισαν κοντά στα 63 ευρώ/MWh με τιμή εκκίνησης κοντά στα 71,91 ευρώ/MWh έναντι τιμών μεταξύ 62,97 έως 71 ευρώ/MWh και μεσοσταθμικής τιμής στα 63,81 ευρώ/MWh στην πρώτη δημοπρασία του περασμένου Ιουλίου. Μεταξύ των εταιρειών που κατακύρωσαν έργα στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ και η Spes Solaris. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τιμές για τα μικρά φωτοβολταϊκά. Η χαμηλότερη τιμή κλείδωσε στα 63 ευρώ/ΜWh με τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές στα 69 ευρώ/MWh να μην καταφέρνουν να κατακυρώσουν κάποιο έργο.

Εντονος ήταν ο ανταγωνισμός και στην κατηγορία των αιολικών, με αποτέλεσμα οι τιμές σε σχέση με την τιμή εκκίνησης να πέσουν κατά 24,77 ευρώ/ΜWh. Με τιμή εκκίνησης στα 79,77 ευρώ/ΜWh, η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 55 ευρώ/ΜWh και η υψηλότερη στα 65,1 ευρώ/ΜWh. Υπενθυμίζεται πως στη δημοπρασία του Ιουλίου στην κατηγορία των αιολικών οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 68,18 ευρώ/MWh έως 71,93 ευρώ/MWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε στα 69,53 ευρώ/MWh. Aιολικά έργα, μεταξύ άλλων, κατακύρωσαν η TEΡΝΑ, η Voltera, η Οstria, η ΡΟΚΑΣ και η πορτογαλική EDPR. Στη χθεσινή δημοπρασία συμμετείχαν 221 έργα συνολικής ισχύος 535,16 MW, που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 309,36 MW.

Τα έργα που κατακυρώθηκαν χθες, όπως και στη δημοπρασία του Ιουλίου, θα ενταχθούν στο σύστημα με το νέο καθεστώς στήριξης, που αποτελεί μετάβαση από το μέχρι πρόσφατα ισχύον σύστημα αποζημίωσης με σταθερές εγγυημένες τιμές, σε νέο μηχανισμό ενίσχυσης της λειτουργίας των μονάδων, ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή των μονάδων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντάς τους μια προσαύξηση τιμής πλέον αυτής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Ωφελημένοι από την εξέλιξη των τιμών είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι τώρα πληρώνουν υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή