Εκτη κατά σειρά συνεδρίαση με πτώση στο Χ.Α.

Εκτη κατά σειρά συνεδρίαση με πτώση στο Χ.Α.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές και το «εκρηκτικό» άνοιγμα στην Wall Street λόγω του περιορισμού των ανησυχιών γύρω από εμπορικό πόλεμο, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να βάλει «στοπ» στο σερί των πτωτικών του συνεδριάσεων και έτσι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έκτη συνεχόμενη ημέρα. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης υπήρχε ανακωχή πωλητών, ωστόσο μία ακόμη φορά οι τελικές δημοπρασίες ήταν αυτές που ξύπνησαν τις «άγριες» διαθέσεις των λίγων χαρτοφυλακίων που κινούνται στο Χ.Α, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο… πενιχρός τζίρος που επιμένει, και καθόρισαν το τελικό πρόσημο. Οι τραπεζικές μετοχές δεν ήταν αυτή τη φορά αυτές που μπήκαν στο στόχαστρο των πωλήσεων (με εξαίρεση το – 1,60% της Alpha Bank), καθώς οι πιέσεις στράφηκαν σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 635,84 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,41%, στις 1.663,18 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκα κατά 0,66% στις 1.017,11 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 463,35 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,44 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για συνέχιση της συναλλακτικής ευρωστίας σε συνέχεια της αναθεώρησης των δεικτών MSCI δεν εκπληρώθηκαν, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αντιθέτως μάλιστα, επανήλθε η συναλλακτική απαξίωση. Αυτή τη φορά, οι λόγοι σχετίζονται με το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, στην Ευρώπη και όχι μόνο, χωρίς ωστόσο να δρομολογούνται και εγχώριες εξελίξεις που να σηματοδοτούν προς τις αγορές το μήνυμα της επιτάχυνσης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Οι εξελίξεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή οικονομία, με την επιβράδυνση να καταγράφεται σε αρκετές περιοχές, αυξάνουν την αβεβαιότητα, ενώ την ίδια ώρα το άτακτο Brexit είναι πλέον ένα υπολογίσιμο ενδεχόμενο, ο Μακρόν προσπαθεί να ελέγξει τις εκδηλώσεις ακραίας δυσαρέσκειας στη Γαλλία και η κόντρα Ρώμης και Βρυξελλών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Αυτά διαμορφώνουν περιβάλλον συντήρησης των αβεβαιοτήτων, οδηγώντας τους διαχειριστές σε στάση αναμονής καθώς η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων έχει ελαχιστοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή