Στα 116,35 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των 10 κορυφαίων startups φέτος

Στα 116,35 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των 10 κορυφαίων startups φέτος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη δόθηκε και το 2018 σε νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης είτε αρχίζουν τώρα να διαγράφουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στην αγορά. Παρότι η χρηματοδότηση στη χώρα μας κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες άλλες, υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που έλαβαν χρηματοδότηση, ωρίμασαν και επέκτειναν το προϊόν τους και στο εξωτερικό. Τέτοια μάλιστα παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες Workable, Blueground, αλλά και η ΤaxiBeat που εξαγοράστηκε το 2017 από τον όμιλο Daimler.

Οπως καταδεικνύει ετήσια έκθεση του Found.ation και του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), το 2018 αποτέλεσε έτος ευκαιριών για τη startup σκηνή, καθώς φέτος ενεργοποιήθηκε και επίσημα το υπερταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών (Equifund), δίνοντας τη δυνατότητα σε 9 funds να αρχίζουν να χρηματοδοτούν startup εταιρείες. Σύμφωνα με την έκθεση, 14 εκατ. από 215 εκατ. ευρώ, που έχουν δρομολογήσει να επενδύσουν τα funds μέσα στα επόμενα χρόνια, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής σε εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Τέτοια είναι τα παραδείγματα της Intelistyle, η οποία πρόσφατα άντλησε χρηματοδότηση 600.000 δολ. από το επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon vc, αλλά και η Causaly που τον περασμένο Ιούλιο απέσπασε 900.000 ευρώ από τη Marathon venture Capital. Οπως μάλιστα επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, παρότι η επενδυτική «διάθεση» παραμένει μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, το ποσό των 14 εκατ. ευρώ που επενδύθηκε σε νέες εταιρείες καταδεικνύει και τα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων χρηματοδοτούν τα funds τις startups.

Παράλληλα στο πλαίσιο της έκθεσης, στην οποία συμμετείχε και το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του Equifund, γίνεται μία αναφορά στις δέκα κορυφαίες εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εισέλθει σε στάδιο πλήρους ωρίμανσης, αποχωρώντας σταδιακά από την ελληνική startup σκηνή. Πρόκειται για τις Workable, Softomotive, Viva Wallet, Βlueground, Hellas Direct, Pollfish, Balena (Resin.io), Metis, Centaur Analytics και Home-made, εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Μάλιστα, αυτές, συγκέντρωσαν μόνο το 2018 χρηματοδότηση ύψους 116,35 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ το 2017 που είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι αντίστοιχες εταιρείες της ίδιας κατάταξης. Αυτές πλέον μετρούν από 101 έως 250 εργαζομένους, διατηρούν, οι περισσότερες, γραφεία σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ το 70% εξ αυτών έχει πλέον κάποιο παράρτημα στις ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δώσει μία εκτίμηση για την πορεία των επενδύσεων σε νεοφυείς εταιρείες μέσα στο 2019, παράγοντας που κινείται στον χώρο των επενδυτικών κεφαλαίων ανέφερε στην «Κ» ότι το 2019 θα ακολουθήσουν περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις, τονίζοντας ότι το 2018 αποτέλεσε έτος επανέναρξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή