Εντονη αντίδραση ΣΦΕΕ στον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback

Εντονη αντίδραση ΣΦΕΕ στον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η αντίδραση του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) για τον νέο τρόπο υπολογισμού του clawback όπως προτάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Επίσης, ο Σύνδεσμος εξέφρασε και τον προβληματισμό του για ορισμένες πτυχές της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, όπως και την απογοήτευσή του για την αδυναμία αναπροσαρμογής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος. Ετσι, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο ΣΦΕΕ εκτιμά πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του clawback τιμωρεί ουσιαστικά την ανάπτυξη της εκάστοτε εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, το clawback, που αφορά το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρείες όταν παρατηρείται υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογιζόταν μέχρι πρότινος κατά 90% βάσει του μεριδίου αγοράς και 10% βάσει του ρυθμού διείσδυσης ενός φαρμάκου στην αγορά. Ωστόσο, αυτή η αναλογία αλλάζει σε 75-25, προκαλώντας την αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, όσες εταιρείες καταφέρουν να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, θα τιμωρηθούν συμμετέχοντας σε ένα πρόστιμο 150-200 εκατ. ευρώ ανάλογα με το ύψος του clawback. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι για το 2018 το πρόστιμο αυτό ανήλθε στα 60 εκατ ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης, ο ΣΦΕΕ αποτιμά μεν θετικά την προσπάθεια να γίνουν διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων που πέφτουν κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, ωστόσο εμμένει στη θέση ότι οι τιμές πρέπει να ορίζονται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Υγείας, η τιμολόγηση πλέον θα παίρνει ως βάση αναφοράς τον μέσο όρο από τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύει σήμερα. Επίσης, στη συγκεκριμένη επιστολή, ο ΣΦΕΕ επικροτεί μεν τα μέτρα συγκράτησης της δαπάνης που θέλει να θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή (ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα), ωστόσο τονίζει ότι αυτά καθυστερούν στην εφαρμογή τους και όλο το βάρος του ελέγχου της δαπάνης μετατίθεται στη φαρμακοβιομηχανία ως clawback.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μία από τις προτάσεις του ΣΦΕΕ προς το υπουργείο είναι η μείωση του clawback μέσω αφαίρεσης κονδυλίων από τις επενδύσεις για κλινική έρευνα. Αυτή η πρόταση συζητήθηκε μάλιστα χθες και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «7th Clinical research conference», όπου οι ομιλητές από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν πως οι κλινικές μελέτες αποτελούν επένδυση για την ελληνική οικονομία και λειτουργούν ως αντίδοτο στο clawback.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή