Πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο για τα 20 χρόνια Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ

Πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο για τα 20 χρόνια Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ γιόρτασε τα 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς της στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία με ένα εντυπωσιακό Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

Στο Συμπόσιο, το οποίο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και είχε ως θέμα ΄΄Ο Στρατηγικός Ρόλος του Μάρκετινγκ στο Made in Greece’’ παρευρεθήκαν περισσότερα από 300 στελέχη και marketiers καθώς και Πανεπιστημιακοί.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος Γεώργιος Αυλωνίτης, ο οποίος τόνισε ότι το Μάρκετινγκ είναι πλέον παρεξηγημένος επιστημονικός κλάδος καθώς τον συνδέουν τελείως λανθασμένα με τη διαφήμιση και την πώληση, Μια  άλλη διάσταση που ανέδειξε είναι ότι το Μάρκετινγκ ασχολείται και με θέματα της κοινωνίας και εφαρμόζεται και από οργανισμούς για τους οποίους το κέρδος δεν αποτελεί το βασικό κίνητρο. Ολοκλήρωσε υποστηρίζοντας ότι ήταν η έλλειψη γνώσης του Μάρκετινγκ σε μίκρο και μάκρο επίπεδο μια από τις βασικές αιτίες που συνέβαλε στην οικονομική κρίση και το απέδειξε συνδέοντας τρεις έννοιες που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς την περίοδο της κρίσης, δηλαδή εξωστρέφεια, καινοτομία και προστιθέμενη αξία/branding με το Μάρκετινγκ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο γνωστός brand strategist Peter Economides ο οποίος μίλησε για τη σημασία των brands και της καινοτομίας στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αναφέροντας πολλά σχετικά παραδείγματα και  αναδεικνύοντας παράλληλα το στρατηγικό ρόλο της κουλτούρας. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της διάχυσης της καινοτομίας και στην ανάγκη των επιχειρήσεων και των στελεχών τους να σκέφτονται out of the box προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα ή ανάγκες των πελατών.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε και από Διονύσιο Νικολάου, Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις ο οποίος στηριζόμενος σε μία σειρά δευτερογενών στοιχείων καθώς και πρωτογενών στοιχείων από έρευνα σε 500 επιχειρήσεις, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αυξάνουν οι εξαγωγές, το μερίδιο αγοράς των Ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές μειώνεται , ότι η πολυνομία λειτουργεί ως τροχοπέδη της ανάπτυξης και ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις δε δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο branding, την εξωστρέφεια και την καινοτομία που συνδέονται άμεσα με το Μάρκετινγκ. Αντίθετα, οι Πορτογαλικές επιχειρήσεις εφαρμόζοντας ΄΄κλασσικές’’ στρατηγικές Μάρκετινγκ, διαφοροποιώντας τα προϊόντα τους από τα αντίστοιχα αγορών που δε μπορούσαν να ανταγωνιστούν λόγω χαμηλών τιμών και κόστους παραγωγής (πχ Κίνα) και επενδύοντας στην ποιότητα και στο σχεδιασμό με στόχο υψηλότερες τιμές, συνέβαλαν μέσα σε τρία χρόνια στην αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 13 μονάδες όταν οι Ελληνικές Επιχειρήσεις μέσα σε οκτώ χρόνια κατά 14,2 μονάδες.

Το Συμπόσιο περιελάβανε επίσης και δυο πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες στις οποίες συμμετείχαν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που είχαν διακριθεί στο θεσμό των βραβείων Made in Greece καθώς και Πανεπιστημιακοί.

Στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο ΄΄ Branding, Καινοτομία, Εξωστρέφεια B2C΄΄ συμμετείχαν οι : Τζώρτζης Κανακάρης Γενικός Διευθυντής ΕΖΑ Α.Ε, Πλάτωνας Μαρλαφέκας Διευθύνων Σύμβουλος, Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ,  Γεώργιος Μπάλτας Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάριος Παπαθανασίου Εμπορικός Διευθυντής, Γιώτης Α.Ε , Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αττική Μελισσοκομική Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Αθανάσιος Σκορδάς Πρόεδρος Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ, ενώ στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο ΄΄Branding, Καινοτομία, Εξωστρέφεια Β2Β’’ συμμετείχαν οι : Ευάγγελος Γκιζελής Διευθύνων Σύμβουλος, Σταμάτιος Γκιζελής Α.Ε, Αθανάσιος Κουρεμένος Καθηγητής , Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλαος Μαρίου Γενικός Διευθυντής Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα Α.Ε, Λευκή Προύντζου Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Α. Χατζόπουλος Α.Ε , Παναγιώτης Δημητρίου, Διευθυντής Παραγωγής, Interplast ΑΕ και Μάρκος Τσόγκας Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Τα 5 βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις δύο θεματικές ενότητες και αφορούν την επιτυχημένη επιχειρηματικότητα στις διεθνείς αγορές είναι τα εξής:

  • Η επιχείρηση λειτουργεί με ξεκάθαρα επιχειρηματική φιλοσοφία και όραμα.
  • Η επιχείρηση επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη και στις νέες τεχνολογίες, για την παραγωγή νέων καινοτομικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία
  • Η επιχείρηση επενδύει συνεχώς στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της για την επίτευξη υψηλών επιπέδων επαγγελματισμού
  • Η επιχείρηση επιδιώκει να καθιερώσει τα προϊόντα της ως παγκόσμια brands με διαχρονικές αξίες, αναγνώριση, καταξίωση και φήμη
  • Η επιχείρηση αναπτύσσει άριστες σχέσεις και στρατηγικές συμμαχίες με προμηθευτές, δίκτυα διανομής και άλλους συνεργάτες στην Ελλάδα και διεθνώς , εκμεταλλευόμενη επίσης τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και συναλλαγών μέσω διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή