Το αφεντικό των Sports Direct και Νιούκαστλ ενδιαφέρεται για τη Folli Follie

Το αφεντικό των Sports Direct και Νιούκαστλ ενδιαφέρεται για τη Folli Follie

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μάικ Ασλεϊ, o δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της βρετανικής εισηγμένης Sports Direct International Plc, ενδιαφέρεται για τις εναπομείνασες, τις εκτός Ασίας δηλαδή, δραστηριότητες της Folli Follie. Και για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σχετικές επαφές με συμβούλους που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ελληνικού ομίλου. Το ενδιαφέρον του για το ελληνικό λιανεμπόριο επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη διά της συμμετοχής της εταιρείας του (κατέθεσε εγγυητική 12 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έκανε προσφορά) στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Εθνικής Τραπέζης για τις συμμετοχές της Folli Follie στην «Αττικά Πολυκαταστήματα». Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ο επιχειρηματίας, που είναι και ιδιοκτήτης από το 2007 της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League Νιούκαστλ και συζητάει αυτό το διάστημα την πώλησή της, έχει πραγματοποιήσει επαφές και με τη διοίκηση της «Αττικά Πολυκαταστήματα» αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής του και σε αυτήν.

Μεταξύ των λόγων του ενδιαφέροντός του για τα Αττικά, αναφέρονται τόσο η ανάπτυξη του ομίλου του εσχάτως στη βρετανική αγορά λιανεμπορίου με την εξαγορά της House of Frazer όσο και η κυρίαρχη θέση της «Αττικά Πολυκαταστήματα» στην ελληνική αγορά, καθώς και η κατ’ αρχήν συμφωνία που διαθέτει η τελευταία για ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό. Η προοπτική συμμετοχής του στο διάδοχο σχήμα της Folli Follie, εφόσον βέβαια ευοδωθούν οι σχετικές προσπάθειες εξυγίανσης, παραμένει επί του παρόντος ζήτημα υπό διαπραγμάτευση. Παράλληλα, οι επαφές του έχουν γίνει κατά προτεραιότητα με τους συμβούλους αναδιάρθρωσης και θεωρούνται, αν και πρώιμες, πιο ώριμες από εκείνες με εκπροσώπους των ομολογιούχων πιστωτών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο, αναφέρουν πηγές που έχουν συνομιλήσει με τον Μάικ Ασλεϊ.

Υπενθυμίζεται πως το υπό συζήτηση business plan εξυγίανσης, που επεξεργάζονται πιστωτές και σύμβουλοι, στοχεύει να διαμορφώσει ένα περίγραμμα δράσεων βάσει του οποίου ο όμιλος θα επενδύσει και θα αναπτυχθεί από το 2020 και έπειτα. Ο κλάδος κοσμημάτων, ρολογιών, αξεσουάρ είναι ο ένας στον οποίο θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης, ενώ ο άλλος είναι οι τομείς της ένδυσης – υπόδησης και των καλλυντικών, με τις σχετικές ενέργειες να αποσκοπούν στη βελτίωση των λειτουργικών τους δραστηριοτήτων.

Η Sports Direct International Plc είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η χρηματιστηριακή της αξία στο κλείσιμο της Τετάρτης ήταν στα επίπεδα του 1,5 δισ. στερλινών. Ο κύκλος εργασιών της μέχρι στιγμής το 2018 ανέρχεται στα 3,35 δισ. στερλίνες και τα καθαρά της κέρδη στα 24,5 εκατ. Το ενεργητικό της εμφανίζεται στα 3 δισ. και οι υποχρεώσεις της στα 2 δισ. στερλίνες. Κύρια δραστηριότητά της είναι το λιανικό εμπόριο αθλητικών ειδών και ενδυμάτων, αλλά και επώνυμων ενδυμάτων μόδας και αξεσουάρ.

Η Sports Direct ενεγράφη στον διαγωνισμό για το 35,7% της «Αττικά Πολυκαταστήματα», που έγινε χθες και εκτιμάται πως έδειξε πολύ σοβαρό ενδιαφέρον αφού κατέβαλε την εγγυητική των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν (και η οποία θα της επιστραφεί), αλλά αποθαρρύνθηκε και δεν έκανε προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αίτηση ανακοπής ορισμένων μικρομετόχων της Folli Follie, η συζήτηση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Στην «Αττικά Πολυκαταστήματα» το 10% που είχε η Folli Follie

Η «Αττικά Πολυκαταστήματα» αγόρασε έναντι της τιμής της ελάχιστης προσφοράς (12.133.154 ευρώ) ίδιες μετοχές της σε ποσοστό 10% από τη διά πλειστηριασμού με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα εκποίηση των μετοχών που κατέχει η Folli Follie. Το υπόλοιπο 25% περιήλθε στις τράπεζες οι οποίες θα το επαναπωλήσουν είτε με νέο πλειστηριασμό είτε με άλλη προβλεπόμενη διαδικασία. Ο διαγωνισμός, που έγινε χθες Τετάρτη, αφορούσε δύο πακέτα μετοχών, όσες και οι εταιρικές οντότητες της Folli Follie που τις κατέχουν. Διενεργήθη με ηλεκτρονικά μέσα και, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7./13.8.1923 «περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών», με επίσπευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για είσπραξη απαιτήσεως συνολικού ποσού 43.225.778,73 ευρώ. Ποσό, που αφορά πέντε συμβάσεις ενεχύρου επί κοινών ονομαστικών μετοχών, υπέρ της επισπεύδουσας και των Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank, προς εξασφάλιση απαιτήσεών τους. Η επισπεύδουσα Εθνική κατέστη ειδική διάδοχος των απαιτήσεων στις 26/11/2018 μέσω τεσσάρων συμβάσεων πώλησης, μεταβίβασης και εκχώρησης απαιτήσεων όλων των ανωτέρω τραπεζικών εταιρειών. Η αθροιστική τιμή πρώτης προσφοράς για τα δύο πακέτα ορίστηκε στο ποσό εκτίμησης των μετοχών, 41.589 εκατ. ευρώ (12,133 εκατ. και 29,456 εκατ.).

Το πρώτο είναι αυτό που κατακυρώθηκε στην «Αττικά Πολυκαταστήματα» η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Retail Ventures, συμφερόντων Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλου, (κατέχουν ήδη άνω του 51% της «Αττικά»). Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αποτελέσει και αντικείμενο placement, αναφέρουν πηγές της αγοράς, αλλά δεν αποκλείεται επίσης να αποφασιστεί να προχωρήσει η εταιρεία στη διαγραφή αυτών των μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή