Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/12/18)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ματαίωσε τη δημοπρασία μεγάλων φωτοβολταϊκών η ΡΑΕ

Σε ματαίωση της δημοπρασίας για την κατηγορία των μεγάλων φωτοβολταϊκών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε η ΡΑΕ, επικαλούμενη έλλειψη ανταγωνισμού. Η ΡΑΕ, ανακοινώνοντας την απόφασή της την Παρασκευή, κάνει λόγο για συνθήκες στρέβλωσης της ανταγωνιστικής διαδικασίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών τιμών. Η στρέβλωση, σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, προέκυψε από το γεγονός ότι δεν υπεβλήθησαν προσφορές για 15 συνολικά έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήσεις, εκ των οποίων τα 13 της εταιρείας Spes Solaris-Solar Concept A.E., και για τα 2 έργα της εταιρείας Spes Solaris Τρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη δημοπρασία δεν πραγματοποιήθηκε κανένα μπιτάρισμα τιμών, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΡΑΕ, όταν στην κατηγορία των μικρών φωτοβολταϊκών τα μπιταρίσματα έφθασαν τις 3.900 και στα αιολικά γύρω στα 300. Τα έργα θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ η ΡΑΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν 20% στη συμμετοχή κάθε εταιρείας προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό. Η απόφαση ματαίωσης, πάντως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τις δύο εταιρείες, που τελικά δεν έκαναν προσφορά, αλλά και από τις υπόλοιπες που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Στην κατηγορία ΙΙ η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 86,47 μεγαβάτ. Η συνολική ισχύς όλων των συμμετεχόντων ήταν 151,32 μεγαβάτ και η ισχύς των 13 έργων της Spes Solaris και των 2 έργων της εταιρείας εταιρείας Spes Solaris Τρία A.E. που δεν συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημοπρασία, λόγω μη υποβολής προσφοράς,ήταν 65,33 μεγαβάτ.

Στη φορολογική διοίκηση και στην ΕΛΣΤΑΤ χρεώνει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις καθυστερήσεις για την έκδοση της απόφασης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Οπως όμως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Και αυτό καθώς καθυστέρησε να ζητήσει από την ΑΑΔΕ την ένταξη ορεινών περιοχών στην πρώτη ζώνη, όπου το επίδομα είναι υψηλότερο. Με τη σειρά της, η ΑΑΔΕ ζήτησε επιπλέον στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Δεκεμβρίου σχετικά με τις περιοχές αυτές, η οποία απάντησε την Παρασκευή. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί το ΥΠΟΙΚ να ξεκινάει τις διαδικασίες για το επίδομα θέρμανσης τον Δεκέμβριο ενώ ο υδράργυρος έχει κάνει βουτιά. Είναι αδύνατον οι υπηρεσίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να προλάβουν να τα έχουν όλα έτοιμα, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να ετοιμάσουν και τα στοιχεία για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Αλλαγές στα Δ.Σ. ΕΤΕ και Εθνικής Ασφαλιστικής

Διοικητικές αλλαγές δρομολογούνται την επόμενη Πέμπτη στο Δ.Σ. της ΕΤΕ, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα. Σε ό,τι αφορά το Δ.Σ. της τράπεζας, η αλλαγή συνίσταται στην τοποθέτηση του σημερινού γενικού διευθυντή εταιρικής τραπεζικής της ΕΤΕ σε ρόλο αναπληρωτή CEO και στην αποχώρηση του Δ. Δημόπουλου, ο οποίος θα συνεχίσει στον όμιλο ως σύμβουλος. Στην Εθνική Ασφαλιστική η αλλαγή αφορά την αναβάθμιση του σημερινού αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Σταύρου Κωσταντά σε ρόλο CEO, αλλά και στην τοποθέτηση της κ. Χριστίνας Θεοφιλίδου, που πρόσφατα ανέλαβε τη διεύθυνση λιανικής τραπεζικής στην ΕΤΕ, στο Δ.Σ.της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εκτός επαναγοράς ομολόγων

Στην αρχή ελπίζαμε ότι θα προλαβαίναμε να ενταχθούμε κάποια στιγμή και εμείς στο QE. Εστω και καθυστερημένα, έστω και στην εκπνοή του, ώστε να θεμελιώσουμε δικαίωμα για την περίοδο της επαναγοράς, στην οποία αναφέρθηκε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Τελικά, φαίνεται πως η ομπρέλα που κρατούσε η Ελλάδα όταν στην Ευρώπη έβρεχε ρευστότητα ήταν εντελώς αδιάβροχη και μας «προστατεύει» ακόμη και για την περίοδο επαναγοράς. Με ομόλογα σε μη επενδυτική βαθμίδα και χωρίς πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή, ελπίδα δεν φαίνεται να υπάρχει. Οπως είχε πει ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, στη συνέντευξή του στην «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόνο αν επανέλθουν τα ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα μπορούν να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα της ΕΚΤ, κατόπιν απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου… Ας μην παραπονιόμαστε, όμως, αφού εξασφαλίσαμε αυτό που θέλαμε: την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια!

Αφίχθη από Χονγκ Κονγκ σε Αθήνα το ζεύγος Κουτσολιούτσου

Την Πέμπτη το βράδυ αφίχθη από το Χονγκ Κονγκ στην Αθήνα το ζεύγος Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, μόλις τρία δηλαδή εικοσιτετράωρα πριν από την προσδιορισμένη υποχρεωτική εμφάνισή τους στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της σχετικής διαταγής της ελληνικής δικαιοσύνης. Η επιστροφή του ζεύγους Κουτσολιούτσου φαίνεται πως είναι συμμόρφωση με τις οδηγίες των δικηγόρων τους, για να αποφύγουν τα χειρότερα. Οπως εξηγούν έμπειροι νομικοί όσοι διατάσσονται να εμφανιστούν και έρχονται από το εξωτερικό προς τούτο, ενισχύουν με τη στάση τους το επιχείρημα πως δεν είναι ύποπτοι φυγής και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μην κριθούν προφυλακιστέοι. Μάλιστα φαίνεται πως μπορεί να εμφανιστούν μαζί με τον γιο τους Τζώρτζη, ο οποίος έχει την ίδια υποχρέωση. Βέβαια αυτοί που τους αναζήτησαν τις προηγούμενες μέρες έως και την Πέμπτη το πρωί, όπως κλητήρες, πιστωτές, συνεργάτες, δικαστικοί επιμελητές κλπ. και δεν τους βρήκαν, πίστεψαν πως έχουν ρίξει «μαύρη πέτρα». Σύντομα θα φανεί εάν έκαναν τη σωστή επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή