Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/12/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συντήρηση του TΑΡ αναλαμβάνει ο ΔΕΣΦΑ

Σύμβαση για τη συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, η οποία εγκρίθηκε επίσημα από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στις 12 Δεκεμβρίου, υπέγραψαν ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η σύμβαση αφορά την ανάληψη από τον ΔΕΣΦΑ εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, συνολικού μήκους 550 χιλιομέτρων, από τους Κήπους του Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την Ιεροπηγή Καστοριάς, στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας. Η συμφωνία συντήρησης έχει διάρκεια πέντε ετών από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ. Προβλέπει, επίσης, την παροχή υποστήριξης από τον ΔΕΣΦΑ ήδη πριν από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του. Επίσης, η ΡΑΕ ενέκρινε το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

Συμφωνία Energean με την ισραηλινή INGL

Συμφωνία για τον αγωγό που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) της Energean στο σύστημα μεταφοράς αερίου του Ισραήλ υπέγραψαν η Energean και η Israel Natural Gas Lines (INGL), εταιρεία που ανήκει στο κράτος του Ισραήλ και διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς αερίου. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή και τη μεταφορά του χερσαίου τμήματος καθώς και ενός τμήματος περίπου 10 χιλιομέτρων κοντά στη στεριά. Με βάση τη συμφωνία, η INGL θα καταβάλει στην Energean περίπου 100 εκατ. δολ.

Φόρος στην ανάπτυξη η περικοπή του ΠΔΕ

«Φόρο ανάπτυξης» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του χθες, τη μεγάλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οπως επισημαίνει, οι δημόσιες επενδύσεις υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο του έτους. Ο ίδιος υπολογίζει ότι σωρευτικά την τελευταία τριετία η απόκλιση του ΠΔΕ από τους στόχους πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΔΕ έχει υψηλό αναπτυξιακό συντελεστή, ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει πως η περικοπή του ΠΔΕ ισοδυναμεί με την επιβολή ενός νέου φόρου, του φόρου ανάπτυξης.

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες

Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί μετακίνησης της κ. Νέλλης Τζάκου, πρώην στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, σε εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού ομίλου διέψευδαν τις πληροφορίες που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι η μέχρι πρόσφατα γενική διεύθυντρια λιανικής τραπεζικής στη Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει σημαντική θέση σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται πως η κ. Τζάκου αποχώρησε στο τέλος Νοεμβρίου από την ΕΤΕ.

Θα γίνουμε Ιρλανδία με ελληνικούς φόρους

Πριν από μερικά χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοδοξούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου». Ως γνωστόν, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Τώρα ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.) θέλει μάλλον να μετατρέψει την Ελλάδα σε… Ιρλανδία του Νότου. Μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στον μακρόπνοο σχεδιασμό της ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά: «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, θα ήθελα να ενημερώσω ότι η Ιρλανδία μετά την έξοδό της από τα μνημόνια κατάρτισε δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων και ένα πλαίσιο σχεδιασμού για τη ανάπτυξη της χώρας με ορίζοντα το 2040». Και μιας και ο λόγος περί Ιρλανδίας και επενδύσεων, ας έχουμε κατά νουν ότι στην Ιρλανδία ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων είναι 12,5%, όταν στην Ελλάδα είναι 29% και η μείωσή του κατά τέσσερις μονάδες θα γίνει σε βάθος τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή