Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/12/18)

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση ΔΑΑ από ΕΤΕ και Πειραιώς

Τη χρηματοδότηση της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» με 665,6 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του τιμήματος της σύμβασης εικοσαετούς επέκτασης της παραχώρησης του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισαν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσό αυτό θα δοθεί καθ’ ημισείας από τις δύο τράπεζες και θα χρησιμοποιηθεί μαζί με ίδια κεφάλαια του ΔΑΑ για την εξόφληση του εφάπαξ τιμήματος ύψους 1,115 δισ. ευρώ (1,382 δισ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν τω μεταξύ, πάντως, η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΔΑΑ και υπουργείου Οικονομικών μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ακόμη υπογραφτεί. Αλλά η υπογραφή της είναι άμεσα απαραίτητη, προκειμένου να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως την Παρασκευή. Η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή θα επιτρέψει την εγγραφή του εσόδου αυτού στα έσοδα του 2018 ακόμη και εάν το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής γίνει αργότερα.

Ο φιλόδοξος στόχος για τις δηλώσεις και οι εκλογές

Εναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο έχει θέσει για το 2019 η εφορία. Συγκεκριμένα, ευελπιστεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018 να ξεκινήσει το αργότερο στις 20 Μαρτίου. Ηδη η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει την προετοιμασία με συναντήσεις με όλους τους φορείς που αποστέλλουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων με τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Ωστόσο, οι εκλογές πιθανόν να ανακόψουν τη φόρα της εφορίας και οι δηλώσεις να υποβληθούν στα τέλη Ιουνίου.

Ο επικρατέστερος για τη διοίκηση της FPS

Ο Θοδωρής Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, φέρεται ο επικρατέστερος να αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS. Τουλάχιστον το 50% της FPS προβλέπεται να πουληθεί από τη Eurobank στο πλαίσιο του σχεδίου συγχώνευσης με την Grivalia. Σημειώνεται ότι μετά την τιτλοποίηση των δανείων, που επίσης προβλέπεται στο σχέδιο συγχώνευσης, η FPS θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κόκκινων δανείων με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο περίπου 25 δισ. ευρώ. Εκτός από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της Eurobank θα αναλάβει και άλλων τραπεζών. Εχει ήδη προσωπικό 900 ατόμων και η αποτίμησή της υπολογίζεται στα 400 εκατ.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες

Τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου στην Ευρώπη παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει, τα περιθώρια ανόδου διαμορφώνονται στο 91% κατά μέσο όρο, ενώ την αμέσως μεγαλύτερη άνοδο προβλέπεται να έχουν οι ιταλικές τράπεζες (53%) και ακολουθούν οι αυστριακές (51%), οι γαλλικές (50%) και οι βρετανικές (πλην HSBC και Standard Chartered) με περιθώρια ανόδου 47%. Από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου συγκεντρώνει η Πειραιώς και φτάνουν το 135% με τιμή στόχο τα 2,2 ευρώ και ακολουθεί η Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2 ευρώ και περιθώρια ανόδου 61%. Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα δίνει περιθώρια ανόδου της τάξης του 135% με τιμή στόχο τα 2,7 ευρώ, ενώ δεν καλύπτει τη μετοχή της Eurobank καθώς η γερμανική τράπεζα είναι σύμβουλος στο σχέδιο για τη δημιουργία SPV μετά το ντιλ με την Grivalia. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (p/e) για το σύνολο του κλάδου τοποθετείται στο 8,6 το 2019, ενώ το 2020 εκτιμάται στο 4,2, που είναι και ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή