Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/12/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμάζουν το έδαφος για στρατηγικό επενδυτή

To έδαφος για να υποδεχθεί στρατηγικό επενδυτή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) προετοιμάζει η κυβέρνηση. Με βάση δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, το μόνιμο προσωπικό οδηγείται είτε σε επιδοτούμενη ανεργία είτε σε μετάταξη σε άλλες θέσεις του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα σε πρόγραμμα επιδοτούμενης ανεργίας διάρκειας έως και 60 μήνες οδηγούνται οι εργαζόμενοι ΕΒΖ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 56ο έτος της ηλικίας τους. Ολοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα λάβουν τη δυνατότητα μετάταξης σε άλλη θέση του δημοσίου τομέα. Η μετάταξη/επιδοτούμενη ανεργία θα λάβει χώρα ένα μήνα μετά την ισχύ της τροπολογίας και αφού υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ΕΒΖ σήμερα απασχολεί 210 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι φόροι στη Ρουμανία και οι ελληνικές τράπεζες

Ισχυρές απώλειες κοντά στο 12% σημείωσε το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, με τις μετοχές των ρουμανικών τραπεζών να σημειώνουν πτώση έως και 19% και να μηδενίζονται ουσιαστικά όλα τα κέρδη του 2018, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας. Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει κατά 2,5 δισ. ευρώ τα έσοδά της, κυρίως μέσω νέων φόρων στις τράπεζες της χώρας, η πλειονότητα των οποίων είναι ξένης ιδιοκτησίας. Οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν στον ρουμανικό τραπεζικό κλάδο αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank έχουν έκθεση στη Ρουμανία.

«Κέρδη» στην Ουάσιγκτον, υποβάθμιση από Moody’s

Ενα καλό και ένα άσχημο νέο επιφύλασε η χθεσινή ημέρα για την Intralot. Το καλό νέο είναι ότι η εταιρεία αναλαμβάνει τη διενέργεια του «στοιχηματισμού» στην πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Αυτό αποφάσισε η πολιτειακή κυβέρνηση, η οποία θα αναθέσει την μονοπωλιακή διενέργεια του παίγνιου στην Ιntralot Αμερικής. Το άσχημο νέο είναι ότι χθες ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της επιχείρησης. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι B3 (από Β2) και με αρνητική προοπτική.

Τιμητική διάκριση στον Δ. Κοπελούζο

Tο «Διάσημο του Τάγματος του Αστρου της Ιταλίας» (Stella d’Italia) με τον τίτλο του «Ιππότη (Cavaliere)» απένειμε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στον Ελληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο (αριστερά). Το διάσημο της τάξεως του Cavaliere παρέδωσε στον επιχειρηματία ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Λουίτζι Μάρας (δεξιά), σε ειδική τελετή στην πρεσβεία της Ιταλίας. Η τιμητική διάκριση ήρθε ως αναγνώριση της συνεισφοράς του κ. Κοπελούζου στην προώθηση και ανάπτυξη της ελληνοϊταλικής επιχειρηματικής συνεργασίας. Το διάσημο απονέμεται σε Ιταλούς και σε πολίτες άλλων χωρών οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση επιχειρηματικών και πολιτιστικών σχέσεων της Ιταλίας με άλλες χώρες.

Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια

Οι εξελίξεις και οι προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα –με επίκεντρο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα ρευστότητας, διαχείρισης NPEs και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας– συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσαν χθες στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.), στους υποδιοικητές Ιωάννη Μουρμούρα και Θεόδωρο Μητράκο, καθώς και στα διευθυντικά στελέχη της ΤτΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και οι διοικήσεις των τραπεζών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, καθώς και θέματα συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και ελληνικών τραπεζών τόσο ως προς την περαιτέρω αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και ως προς τη διαρκή προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο απαιτητικό ευρωπαϊκό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή