Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/12/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «φιλοξενούμενοι» και το μέρισμα

Αυξήθηκε, ως γνωστόν, την τελευταία στιγμή κατά 80 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το κοινωνικό μέρισμα. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 710 εκατ. ευρώ αποδείχθηκε ανεπαρκής για να καλύψει τους δικαιούχους, σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν οριστεί. Στις αιτίες αυτής της αστοχίας πρέπει να αναζητήσει κανείς τον πληθυσμό των «φιλοξενουμένων», που ξαφνικά έπαψαν να είναι «φιλοξενούμενοι» και κατέστησαν έτσι δικαιούχοι του μερίσματος. Οπως έγραψε η «Κ» στις 17/12, περίπου 400.000 φορολογούμενοι που δήλωναν «φιλοξενούμενοι» το 2017 έπαψαν να το κάνουν το 2018, προκειμένου να μην προστίθεται το εισόδημά τους με αυτό των φιλοξενούντων και να χάνουν έτσι το δικαίωμα μερίσματος. Παλαιότερα είχαν δηλώσει «φιλοξενούμενοι» για φορολογικούς λόγους, για να απαλλάσσονται από τεκμήρια και φόρους ενοικίων. Το μέρισμα αποδείχθηκε ισχυρότερο κίνητρο. Αυτά ως μία ένδειξη των ορίων της επιδοματικής πολιτικής.

Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων έως 31 Μαρτίου

Μία φορά τον χρόνο και συγκεκριμένα έως την 31η Μαρτίου θα γίνεται η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών για μια σειρά υπόχρεων, οι οποίοι έως τώρα υπέβαλλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά τρίμηνο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζεται και το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της και θα ανέρχεται στα 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας κατάστασης, έναντι 400 ευρώ που προβλεπόταν έως τώρα για τις τέσσερις τριμηνιαίες καταστάσεις.

«Μέσα» στις προβλέψεις του ο υπουργός Υποδομών

Περίεργο πράγμα η αποτίμηση του χρόνου από τους πολιτικούς. Πριν ακριβώς από ένα χρόνο, ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης διατράνωνε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής, στην ετήσια αποτίμηση του έργου του υπουργείου του, ότι στις αρχές του έτους (του 2018) θα ξεκινούσε η κατασκευή και του νότιου τμήματος του οδικού άξονα Λαμίας – Ξυνιάδας. Εν τέλει, η πρόβλεψη επαληθεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2019… Αυτό, βέβαια, δεν σταμάτησε τον υπουργό από το να το διαφημίσει και στον φετινό απολογισμό του έργου του!

Folli Follie: νέος πρόεδρος ο Αβρ. Γούναρης

Aλλαγές γίνονται στο Δ.Σ. της Folli Follie, καθώς τη θέση του μέχρι πρότινος προέδρου του Δ.Σ. Νικολάου Κανελλόπουλου ανέλαβε ο Αβραάμ Γούναρης. Σημειώνεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος υπήρξε και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της εταιρείας. Για την ιστορία του πράγματος, ο κ. Κανελλόπουλος αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από έξι μήνες στο Δ.Σ. της εταιρείας, από τους οποίους τους δύο τελευταίους είχε αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι η αποχώρησή του δημιούργησε ποικίλα σχόλια, δεδομένου ότι φήμες τον θέλουν να διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Οι δέκα αποφάσεις του ΣτΕ για δώρα και επιδόματα

Δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι δέκα αποφάσεις με αριθμούς 2626 έως και 2635/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν τα δώρα-επιδόματα που ελάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ένστολοι μέχρι τις 31/12/2012. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ, η ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, στην οποία προΐσταται ο Αλέξης Μητρόπουλος, στο σκεπτικό των αποφάσεων οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ ασκούν δριμύ «κατηγορώ» τόσο κατά των κυβερνήσεων που ψήφισαν τις εν λόγω ρυθμίσεις όσο και κατά της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει να τις εφαρμόζει, στερώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους, αλλά και από το σύνολο των οικογενειών τους, τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και, όπως όλα δείχνουν, το 2019 θα είναι έτος… δικαστικό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή