Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/12/18)

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση η αντίδραση της ΔΕΗ για τη Χαλυβουργική

Ολοι γνώριζαν πως η Χαλυβουργική είχε αναστείλει πλήρως τη δραστηριότητα της παραγωγής χάλυβα από το 2015. Ολοι εκτός της διοίκησης της ΔΕΗ, που το ανακάλυψε την περασμένη Πέμπτη. Εξέδωσε, λοιπόν, μια ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισήμαινε πως η Χαλυβουργική αν και είχε σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα, συνέχισε να έχει υψηλή κατανάλωση ρεύματος, το οποίο πλήρωνε με χαμηλό τιμολόγιο αν και αυτό προοριζόταν, με βάση τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, για την παραγωγή χάλυβα. Αφηνε, έτσι, να εννοηθεί ότι θα επανατιμολογήσει το ρεύμα που κατανάλωσε η χαλυβουργία. Τι συνέβη και αντιλήφθηκε η ΔΕΗ αυτό που γνώριζαν όλοι οι άλλοι εδώ και χρόνια; Πιθανόν, τώρα που έκοψε το ρεύμα στη Χαλυβουργική, κάποιος από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ εντόπισε και αυτή την πτυχή. Δεν μπορεί να ψέξει κάποιος τη διοίκηση, επειδή προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης. Οπως δεν μπορεί να την κατηγορήσει επειδή πιέζει να πληρωθεί από τη ΛΑΡΚΟ. Μπορεί να της καταλογίσει, όμως, ότι όλα αυτά τα κάνει με μεγάλη καθυστέρηση, ότι ενέδωσε στις πιέσεις της κυβέρνησης, που την κατέστησαν έμμεσο χρηματοδότη και πιστωτή προβληματικών μονάδων. Λες και είναι ευθύνη της ΔΕΗ να κρατήσει εν ζωή χρεοκοπημένες εταιρείες, όταν, μάλιστα, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο και η δική της επιβίωση. Αλλά κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

Αλαλούμ επικρατεί στα υπουργεία, στους δήμους και στις τράπεζες με τους ακατάσχετους λογαριασμούς αλλά και τα ακατάσχετα επιδόματα ανεξαρτήτως ποσού. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να ισχύσει η ίδια πολιτική σε όλα τα υπουργεία. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικές έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να αποδεικνύουν κάθε φορά ότι ο λογαριασμός που δεσμεύθηκε είναι ακατάσχετος. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια και τη λύση προφανώς θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση, και όχι να προτρέπει τους πολίτες να πηγαίνουν στις τράπεζες. Μάλιστα, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι: «Από σήμερα μπορούν να πάνε στην τράπεζα και να ζητήσουν τα χρήματα που τους έχουν κρατήσει», όσοι πολίτες έχουν δει τα επιδόματά τους να κατάσχονται.

Η Ελλάκτωρ απορροφά την ΕΛΤΕΧ Ανεμος

Την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης της θυγατρικής της ΕΛΤΕΧ Ανεμος ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελλάκτωρ. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευόμενων εταιρειών είναι 1,27 νέες κοινές μετοχές της Ελλάκτωρ ονομαστικής αξίας 1,03 ευρώ για κάθε μία υφιστάμενη κοινή μετοχή της ΕΛΤΕΧ Ανεμος ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι ανώτερη κατά 8,9% της τιμής κλεισίματος της μετοχής της ΕΛΤΕΧ Ανεμος την Παρασκευή. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, οι σημερινοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα κατέχουν το 82,6% της νέας εταιρείας και οι μέτοχοι της ΕΛΤΕΧ Ανεμος το 17,4%. Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019.

Τα καλά νέα τελείωσαν νωρίς

Στις αρχές του χρόνου που φεύγει, όλα έδειχναν πως η Ελλάδα βρισκόταν πολύ κοντά στην έξοδο στις αγορές. Τον Ιανουάριο και αφού είχε ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, η απόδοση του 10ετούς τίτλου είχε υποχωρήσει στο 3,6%. Τα καλά νέα τελείωσαν κάπου εκεί. Τον Φεβρουάριο εκδόθηκε το 7ετές ομόλογο, το οποίο εξελίχθηκε σε καταστροφή, αφού από την επομένη της έκδοσης η τιμή του υποχώρησε και η απόδοσή του είναι έκτοτε σταθερά πάνω από την αρχική απόδοση της έκδοσης (3,5%). Ολα τα χρονοδιαγράμματα για νέα έκδοση (μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, μετά τα μέτρα για το χρέος, μετά το τέλος του προγράμματος) χάθηκαν. Το μόνο που έμεινε ήταν η επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που φούντωνε κάθε φορά που συνέβαινε κάτι στον κόσμο. Αλλοτε η ιταλική κρίση, άλλοτε το Brexit και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα είναι πως τα ελληνικά ομόλογα είχαν το 2018 μία από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς μετά την Ιταλία (και τις ΗΠΑ, αλλά εκεί η Fed αυξάνει τα επιτόκια).

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη Folli Follie

Πυκνώνουν οι εκτιμήσεις στην αγορά πως είναι μάταιες οι προσπάθειες των ομολογιούχων πιστωτών της Folli Follie για την εξυγίανσή της και πως οι πιθανότητες μια τέτοιας προσπάθειας έχουν εκμηδενιστεί, λόγω του χρόνου που κόστισε στην εταιρεία ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. «Η Folli Follie είναι πλέον ζόμπι», λένε ολοένα και περισσότεροι στην αγορά. Ο μέχρι πρότινος CEO επιμήκυνε αδικαιολόγητα τους χρόνους αντίδρασης στο σκάνδαλο και ακόμα και σήμερα, παρά την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παραμένει στο Δ.Σ., επιχειρώντας, όπως λέγεται, να διασφαλίσει το ακαταδίωκτό του. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως του έχει απαγγελθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, αυτά της απάτης εις βάρος του επενδυτικού κοινού και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ομως το σχέδιο εξυγίανσης «πονάει» και στη χρηματοδότησή του, αφού οι ομολογιούχοι δεν έχουν δεσμευθεί ακόμα για κεφάλαια και, αντιθέτως, σημειώνουν πως θα τα αναζητήσουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Για στρατηγικό επενδυτή ούτε λόγος να γίνεται: όσοι ήρθαν και είδαν, δεν συνέχισαν… Ολη αυτή η διαδικασία, όμως, έχει διώξει και συνεχίζει να διώχνει τις βασικές εμπορικές μάρκες που εμπορεύεται στην ελληνική και βαλκανική αγορά η Folli Follie. Το δε επιχείρημα των ομολογιούχων πως θα καταφέρουν να ξαναφέρουν πίσω φίρμες όπως η Nike, που δήλωσε πως δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις συνεργασίας, είναι αβάσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή