Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/01/19)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη υποδέχθηκε… κινεζικά το 2019

Με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα από την… Κίνα υποδέχθηκε όλη η Ευρώπη την έλευση του νέου έτους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, κατά την τελευταία ημέρα του προηγούμενου έτους, με εορταστική διάθεση, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2017 η Ευρωπαϊκή Ενωση εισήγαγε 110.000 τόνους πυροτεχνημάτων, συνολικής αξίας 261 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όλες οι εισαγωγές, και συγκεκριμένα το 98% αυτών, προήλθαν από την Κίνα. Κατευθύνθηκαν δε κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα σε 4 ευρωπαϊκές χώρες. Αναλυτικά, στη Γερμανία κατευθύνθηκε το 36% των εισαγωγών, ήτοι 40.000 τόνοι πυροτεχνημάτων, στην Ολλανδία το 22% (24.000 τόνοι), στην Πολωνία κατέληξε το 10% των εισαγωγών και συγκεκριμένα 11.000 τόνοι πολύχρωμων πυροτεχνημάτων και στο Ηνωμένο Βασίλειο 9% ή 10.000 τόνοι. Το έκαψαν για τα καλά…

Ζημίες 225.000 ευρώ το υπερταμείο το τρίτο 3μηνο

Ζημίες 225.000 ευρώ παρουσίασε στο γ΄ τρίμηνο του 2018 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η εταιρεία, γνωστή ως υπερταμείο, είχε έσοδα 0,74 εκατ. ευρώ κυρίως από μερίσματα θυγατρικών εταιρειών, μη εισηγμένων στο Χ.Α. (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, ΑΕΔΙΚ, Ελλ. Αλυκές). Ωστόσο, είχε έξοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ –κυρίως έξοδα μισθοδοσίας–, κάτι που οδήγησε σε ζημίες. Στο 9μηνο 2018 η ΕΕΣΥΠ παρουσίασε έσοδα 17 εκατ. ευρώ και κέρδη 14,2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τα μερίσματα της ΕΥΔΑΠ (10,6 εκατ. ευρώ), της ΕΥΑΘ (4,01 εκατ. ευρώ) και του ΟΤΕ (1,6 εκατ. ευρώ).

Σχέδιο διασύνδεσης της εφορίας με το ληξιαρχείο

Στη διασύνδεση με το ληξιαρχείο προχωρεί η φορολογική διοίκηση με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, οι γάμοι, οι θάνατοι, οι απώλειες ταυτοτήτων θα δηλώνονται αυτόματα στην εφορία, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του φορολογουμένου σε αυτή όπως γίνεται σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα και η διαγραφή του θανόντος από τα μητρώα της εφορίας. Ετσι, θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα θέματα κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα κλείνει ο ηλεκτρονικός λογαριασμός του θανόντος προκειμένου να αποφευχθούν και λαθροχειρίες.

Μετοχές της Eurobank αγόρασε η Fairfax

Σε μια περίοδο που οι μετοχές των τραπεζών υφίστανται νέες πιέσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η Fairfax προχωρεί σε αγορά μετοχών της Eurobank. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η θυγατρική εταιρεία της Fairfax «Odyssey Reinsurance Company» προχώρησε λίγο πριν από την εκπνοή του 2018 σε αγορά 1.678.592 μετοχών της Eurobank στην τιμή των 0,4909 ευρώ, καθώς και 2.000.000 μετοχών στην τιμή των 0,5277 ευρώ. Να σημειωθεί ότι απευθείας η Fairfax ελέγχει ήδη το 18,2% της Eurobank και μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Grivalia, στην οποία κατέχει το 51,4%, θα ελέγχει το 32,9% της νέας τράπεζας.

Μία προσφορά πονοκέφαλος…

Προβληματισμός υπάρχει στη διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα εξαρτηθεί από την απάντηση της DG Comp στο αίτημα παράτασης για την πώληση της εταιρείας.

Εν αναμονή της σχετικής απάντησης, η διοίκηση του ομίλου έχει λάβει πρόταση από τη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Hannover Re για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προσφορά μάλιστα φέρεται να έχει υποβληθεί από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και μια ιαπωνική εταιρεία, αλλά και ο Ματ Φέρφιλντ, πρώην επικεφαλής του Exin Group, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης στον αρχικό διαγωνισμό, χωρίς ποτέ να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ο προβληματισμός, όπως είναι φυσικό, έχει να κάνει τόσο με την επανεμφάνιση του Ματ Φέρφιλντ σε ένα νέο σχήμα διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και με το κατά πόσον θα μπορούσε να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας, χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή