Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/01/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες οι συστάσεις εταιρειών από τα «λουκέτα» το 2018

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), με τις συστάσεις νέων επιχειρήσεων να είναι πολύ περισσότερες το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και τα «λουκέτα» πολύ λιγότερα συγκριτικά επίσης με το 2017. Συγκεκριμένα, το 2018 ιδρύθηκαν 33.267 νέες επιχειρήσεις έναντι 31.911 το 2017, καταγράφοντας αύξηση 4,24%. Οι διαγραφές επιχειρήσεων το 2018 διαμορφώθηκαν σε 18.723, έναντι 25.811 το 2017, σημειώνοντας σημαντική μείωση, της τάξης του 27,4%. Η παραπάνω εξέλιξη είναι, αν μη τι άλλο, θετική. Ωστόσο, σε αυτήν αποτυπώνεται η μισή αλήθεια. Η αύξηση των νέων επιχειρήσεων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι συνθήκες για το επιχειρείν και τις επενδύσεις είναι ευνοϊκές. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν το 2018 ήταν για μία ακόμη χρονιά ατομικές. Συγκεκριμένα, 38% των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων ή 12.621 ήταν ατομικές, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά από τα εγχειρήματα έγιναν διότι απλώς αναζητείται διέξοδος από την ανεργία και όχι διότι εντοπίστηκε επιχειρηματική ευκαιρία. Αλλωστε, οι ατομικές επιχειρήσεις κατέχουν τα πρωτεία και στις διαγραφές: από τις 18.723 επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2018, οι 11.950 (ποσοστό 63,8%) ήταν ατομικές, στοιχείο που συνηγορεί στο ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παραμένει σε σημαντικό βαθμό ρηχή και, επομένως, βραχύβια.

Ξεκινούν διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb

Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η φορολογική διοίκηση θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ προχωρεί στις ακόλουθες κινήσεις:

• Ελέγχους από συγκεκριμένη ελεγκτική μονάδα που θα αναζητεί καταχωρίσεις ακινήτων στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο μητρώο ακινήτων.

• Θα ελεγχθεί εάν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (π.χ. πρωινό, ξεναγήσεις κ.λπ.) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

Στη Eurobank το ενέχυρο της MIG Shipping

Αλλαξε χέρια ενέχυρο της MIG Shipping. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, ήρθη ενέχυρο που είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 2015 υπέρ της Τραπέζης Πειραιώς σε εξασφάλιση κοινού ομολογιακού δανείου της ΜIG. Το ενέχυρο αφορούσε περίπου 13 εκατ. μετοχές της Attica Συμμετοχών κυριότητας MIG. Το ίδιο περιουσιακό στοιχείο ωστόσο αμέσως ενεχυριάστηκε εκ νέου υπέρ της Eurobank ως εκπροσώπου ομολογιούχων του κοινού ομολογιακού δανείου που έλαβε η MIG τον Μάιο του 2016. Η συμμετοχή της MIG Shipping στην Attica Συμμετοχών ανέρχεται σε 13.090.971 μετοχές ή στο 6% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Την πώληση επαγγελματικών ακινήτων επιταχύνουν οι τράπεζες

Επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος, αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, αναμένεται να αλλάξουν χέρια κατά τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς οι τράπεζες εντατικοποιούν το πρόγραμμα πώλησης ακινήτων τους. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκαν στην Μπ. Βωβός και πωλείται σήμερα από την Alpha Bank. Στο πακέτο περιλαμβάνονται πέντε ακίνητα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία υψηλής προβολής, με την εκτιμώμενη αξία τους να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται το κτίριο γραφείων, επιφανείας 17.000 τ.μ., στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, το οποίο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Vodafone. Επίσης, προς πώληση βρίσκονται και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττ. Οδού, έναντι του Μεγάρου του ΟΤΕ. Προς πώληση διατίθενται επίσης και τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26, που στεγάζουν την εταιρεία Samsung, κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου, που μισθώνεται από την AXA, όπως επίσης και ένα ακόμα κτίριο στη Μεταμόρφωση, το οποίο μισθώνεται από την αντιπροσωπεία της Porsche.

Προς πώληση αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες και κάποια από τα καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου Avenue, επί της Λ. Κηφισίας, πλησίον της Helexpo στο Μαρούσι. Συνολικά, η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς επιδιώκουν την πώληση 18 καταστημάτων και το σύνολο των χώρων στάθμευσης, με τιμή εκκίνησης τα 18,4 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή