Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/01/18)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρκικά παζάρια για τον Αστέρα

Στα 810 εκατ. ευρώ φέρονται να αποτιμούν το όλο project του Αστέρα Βουλιαγμένης οι βασικοί του μέτοχοι, αν ευσταθούν οι πληροφορίες κτηματομεσιτικών γραφείων που ισχυρίζονται πως έχουν λάβει εντολή αναζήτησης αγοραστή για το 33% της εταιρείας σε τιμή της τάξης των 270 εκατ. Η πληροφορία συσχετίζεται από τις ίδιες πηγές με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Dogus, η οποία συμμετέχει στην εταιρεία του Αστέρα με το προαναφερθέν ποσοστό. Ο επικεφαλής της Dogus Φερίτ Σαχένκ είχε δηλώσει πως η υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές του ομίλου του, για να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό ύψους 2 δισ. σε ξένο συνάλλαγμα που λήγει το 2019 (ο συνολικός δανεισμός της Dogus στα τέλη του 2017 ήταν της τάξης των 5,2 δισ.), προχωρούσε. Η Dogus συμμετέχει επίσης με περίπου 50% στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το Hilton Αθηνών και διαθέτει επίσης συμμετοχή 50% στη μαρίνα του Φλοίσβου και 99% της «Κ & G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε.», η οποία ελέγχει τις μαρίνες Ζέας στον Πειραιά, Γουβιών στην Κέρκυρα και Λευκάδας.

Η Eurasia «βλέπει» εκλογές τον Μάιο

Εκλογές τον Μάιο «βλέπει» η Eurasia ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης. Αν και ο Τσίπρας αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και αυτό θα μειώσει την πίεση για πρόωρες εκλογές, το πιθανότερο είναι να επισπεύσει τις κάλπες, βοηθώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τις απώλειές του. Η διεξαγωγή γενικών εκλογών μαζί με αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσει στους ψηφοφόρους και άλλες οδούς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση. Πάντως, η Eurasia εκτιμά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. με απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τη ΛΑΡΚΟ

Παρατείνεται το αδιέξοδο σε σχέση με την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ. Αν και οι δύο πλευρές την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να έχουν καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα διασφάλιζε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της μεταλλευτικής βιομηχανίας, τελικά η απόσταση για τον τρόπο αποπληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών ρεύματος αλλά και της ρύθμισης αποπληρωμής των 300 εκατ. χρέους προς τη ΔΕΗ παραμένει. Η ΔΕΗ ωστόσο έδωσε νέα παράταση στη ΛΑΡΚΟ μέχρι τα τέλη του μήνα για να υποβάλει τις προτάσεις της.

Πυλώνας τώρα η μεσαία τάξη…

«Χωρίς την ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας». Τάδε έφη χθες ο κ. Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, κατά τη συνάντηση που είχε με το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ως σύμμαχο και βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Μάλλον, όψιμο το ενδιαφέρον, δεδομένων των βαρών που έχει σηκώσει τα τελευταία χρόνια η μεσαία τάξη.

Παιχνίδια καθυστερήσεων στο λιμάνι του Πειραιά

Στην… εξέδρα πετούν την μπάλα των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην έγκριση του master plan του ΟΛΠ, χωρίς το οποίο οι επενδύσεις δεν προχωρούν, κύκλοι του υπουργείου ναυτιλίας (ΥΝΑΝΠ). Οπως αναφέρουν, «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή του ΥΝΑΝΠ η οποιαδήποτε καθυστέρηση. Αντιθέτως, σταθερή επιλογή του ΥΝΑΝΠ είναι η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης». Είναι, λένε, «η διυπουργική επιτροπή σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των master plan στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και η έγκριση χωρίς τη συνδρομή αυτών των προϋποθέσεων δεν αποτελεί διακριτική ευχέρεια της ΕΣΑΛ». Τι πραγματικά συμβαίνει; Οπως αναφέρουν κύκλοι του ΟΛΠ, «αν και η σύμβαση παραχώρησης αναφέρει πως υπάρχει τρίμηνη προθεσμία για την έγκριση των αδειών που απαιτούνται για τις επενδύσεις, μετά την πάροδο της οποίας οι άδειες θεωρείται πως έχουν χορηγηθεί αυτοδικαίως, οι υπηρεσίες ζητούν καινούργια έγγραφα και δικαιολογητικά για να μηδενίζουν τον χρόνο και να ξεκινούν ξανά οι τρεις μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή