Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/02/19)

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βλάπτει τις τράπεζες ο διχασμός της κυβέρνησης για τον νόμο Κατσέλη

Στα δύο έχει χωριστεί η κυβέρνηση στο θέμα του διάδοχου σχήματος του ν. Κατσέλη, αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται τελικά στην κοινωνία προκαλεί σύγχυση και βλάπτει την εικόνα των τραπεζών. Εχουμε λοιπόν από τη μια πλευρά τους κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Λιάκο υπέρ της μετριοπαθούς λύσης και της προσέγγισης των τραπεζών και από την άλλη τους κ. Φλαμπουράρη και Βερναρδάκη που σηκώνουν τη σημαία της ευρείας προστασίας των δανειοληπτών. Στο πλαίσιο της ενδοκυβερνητικής αυτής μάχης ο κ. Δραγασάκης βγήκε δις να μιλήσει για την πιθανότητα, αν δεν προσέξουμε, να χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια, φράση που μπορεί μεν να απευθυνόταν στον κ. Φλαμπουράρη, αλλά όσο να ’ναι μια κάποια ανατριχίλα την προκαλεί. Ακολούθησε ο Τσακαλώτος, ο οποίος θέλησε προφανώς να στηρίξει τον κ. Δραγασάκη, αλλά έτσι όπως το είπε, ότι οι τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστ, φτάνουν τους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους, μπορούσε να ερμηνευθεί και ως αμφισβήτηση των όσων είχε πει ο κ. Δραγασάκης. Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης στη συνέχεια πως ο κ. Δραγασάκης προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο της συζήτησης. Μήπως, όμως, θα ήταν καλύτερα να λύνουν –στο υψηλό αυτό επίπεδο– τις διαφορές μεταξύ τους, αντί να ρίχνουν δημοσίως καρφιά και να θολώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη συννεφιασμένο τοπίο των τραπεζών;

Τα δύσκολα δεν πέρασαν για την ηγεσία του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής που έχει μπλέξει το έργο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο Δημόσιο στις Συμπληγάδες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κατάργηση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για το έργο με απόφαση του γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής έγινε χωρίς αιτιολόγηση. Σύμφωνα με νομικούς, η χωρίς αιτιολόγηση κατάργηση μιας επιτροπής αξιολόγησης είναι παράνομη. Εφόσον ο ορισμός της επιτροπής ενός δημόσιου έργου γίνεται για συγκεκριμένη διάρκεια και δεν έχουν υποβληθεί παραιτήσεις μελών, η αντικατάσταση μελών μπορεί να γίνει μόνο για λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων τους. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Αντίθετα, οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η αλλαγή της επιτροπής έγινε για ένα μέλος που δεν ήταν πειθήνιο στην ηγεσία του υπουργείου και, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αντικατάστασή του, καταργήθηκαν και τα πέντε μέλη.

Στην Αθήνα υπουργοί χωρών του ΟΟΣΑ

Υπουργική συνάντηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 19 και 20 Μαρτίου 2019, παρουσία και του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία. Η πλήρης ατζέντα της υπουργικής συνόδου δεν έχει ακόμη καθορισθεί πλήρως. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση των υπουργών στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και δείπνο στον χώρο του εστιατορίου. Ας σημειωθεί ότι η μίσθωση του χώρου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου «Δημοσιότητα – Πληροφόρηση 2014-2020»

του ΕΣΠΑ.

Οι εκκρεμότητες της νέας ηγεσίας ΓΑΙΑΟΣΕ

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που θα κληθεί να αναλάβει και να επιλύσει η νέα ηγεσία της ΓΑΙΑΟΣΕ, αναφορικά με την ακίνητη περιουσία της. Η εταιρεία ακινήτων του ΟΣΕ έχει «προικιστεί» με ακίνητα συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, πλην όμως η πλειονότητα αυτών αφορά μη αξιοποιήσιμες εκτάσεις (κυρίως εκατέρωθεν των γραμμών του σιδηροδρομικού δικτύου). Ωστόσο, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υφιστάμενοι ή εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι οποίοι μπορούν, μέσω της ανακατασκευής τους, να αποφέρουν σημαντικά έξοδα. Μεταξύ των βασικών ζητημάτων είναι και το προτεινόμενο εμπορικό κέντρο, στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, στο κέντρο του Πειραιά. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, πάντως, θα απαιτηθούν πολλοί μήνες έως ότου προκύψει διαγωνισμός, με δεδομένες τις πολεοδομικές εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Ωστόσο, υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις για τη χρήση εμπορικού κέντρου που προτάθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Προς το τέλος του έτους οι πρώτες μετακινήσεις ελεγκτών

Παρά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις για το «rotation» (κυκλικές μεταθέσεις), η συνάντηση μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και εκπροσώπων των συνδικαλιστών των ελεγκτών του οργανισμού διεξήχθη μέσα σε πολιτισμένο περιβάλλον διαλόγου.

Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι όλοι συμφωνούν πως δεν είναι ορθό να μένουν υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία για πολλά χρόνια και ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ετήσιων μετακινήσεων για όσους συμπληρώνουν ένα ανώτατο όριο χρόνου παραμονής στην υπηρεσία τους, συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων, με στόχο έως τη 15η Μαρτίου να είναι έτοιμο προς υπογραφή το γενικό κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, οι πρώτες μετακινήσεις ελεγκτών μπορούν να γίνουν προς το τέλος του έτους, ούτως ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία των ελεγχόμενων υποθέσεων, ενώ είναι πιθανό μέσα στο έτος να γίνουν οι πρώτες μετακινήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στη διαδικασία των μετακινήσεων αυτών, οι οποίες θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, θα συμμετέχουν και τα υπηρεσιακά συμβούλια με παροχή γνώμης, όπως προβλέπεται ήδη για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή