Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/02/19)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν

Στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (φωτ.) κατά τη συνάντησή του χθες με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, την οποία συνόδευε ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος, Φίλιππος Σαχινίδης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί πως τα προβλήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν λυθεί, ο κ. Σολτς φάνηκε να γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα, αφού ανέδειξε μεταξύ άλλων την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και επίσπευσης της απονομής δικαιοσύνης, δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών και αποτελεσματικότερου κοινωνικού κράτους. Για το τελευταίο είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι κοινωνικοί πόροι να διατίθενται μόνο για τις συντάξεις και ελάχιστοι για τους νέους. Πάντως, στο κρίσιμο θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων που έθεσε η κ. Γεννηματά, για επενδυτικούς και κοινωνικούς σκοπούς, ο κ. Σολτς δεν δεσμεύθηκε. Θα είναι δύσκολη αυτή η διεκδίκηση…

Κρίσιμη η σημερινή συνέλευση της Creta Farms

Σήμερα αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους ή αντιθέτως να επισημοποιηθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη, βασικούς μετόχους της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ύστερα από αίτηση του ενός εκ των δύο αδελφών, του Εμμ. Δομαζάκη. Χθες, πάντως, η εταιρεία ανακοίνωσε την τοποθέτηση στην αγορά νέας σειράς προϊόντων με την επωνυμία «Χωρίς», που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Creta Farms «τελικά ενώνει». Τυχαίο; Ιδωμεν.

Η πρώτη άμεση παρενέργεια του ναυαγίου στους λιγνίτες

Η εκτόξευση των ποσοτήτων ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να διαθέσει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών είναι η πρώτη άμεση συνέπεια του ναυαγίου της αποεπένδυσης στον λιγνίτη. Το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ για 1.972 ΜWh/h που θα διατεθούν σε 4 δημοπρασίες το 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 115% της συνολικής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Δηλαδή θα υποχρεωθεί να διαθέσει το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της, αλλά και να αγοράσει από τη χονδρική ποσότητα ίση με το 15% για να την πουλήσει στα ΝΟΜΕ!

Δυσοίωνες ενδείξεις από τα καύσιμα

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που στέλνουν τα στοιχεία για τη ζήτηση καυσίμων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Στις βενζίνες, η πτώση του όγκου πωλήσεων τον Ιανουάριο ήταν 10% και συνεχίζεται με ένα 9% από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ενώ 8% και 7% είναι αντίστοιχα η μείωση του όγκου πωλήσεων στο ντίζελ κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η συνολική ζήτηση καυσίμων μειώθηκε κατά 10%. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αντανακλούν μια συνεχιζόμενη δυσπραγία, που παρατηρείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δεύτερη ευκαιρία για 5.000 επαγγελματίες

Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, για το πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας.

Απευθύνεται σε 5.000 πρώην αυτοαπασχολουμένους – ελεύθερους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο στην κρίση, με στόχο την επανένταξή τους στην επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Και βέβαια, ο ΟΑΕΔ θα παρακρατεί το 25% από την επιχορήγηση και θα την αποδίδει στον ΕΦΚΑ, έναντι εξόφλησης. Το ποσόν επιχορήγησης θα ξεκινάει από 12.000 έως και 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Υπάρχει μάλιστα και πιθανότητα, ύστερα από σχετική αίτηση του δικαιούχου, για επέκταση του προγράμματος, ώστε το τελικό ποσόν να ανέλθει έως τις 36.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή