Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/02/19)

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ακούστηκε από το στόμα στελέχους της Κομισιόν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 11% θα επηρεάσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Και όταν λέμε επηρεάσει, εννοούμε ότι είτε θα χαθούν είτε θα μετατραπούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Στην Αθήνα, πηγές που γνωρίζουν την αγορά εργασίας εκτιμούσαν ότι η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, αναμένουν να επηρεαστούν γύρω στις 35.000 στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων μισθωτών. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην ελαστικότητα της απασχόλησης σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, που έχει υπολογισθεί σε -0,17. Αυτό σημαίνει ότι αντί να δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, ίσως δημιουργηθούν 65.000 ή 80.000 σύμφωνα με τον υπολογισμό της Κομισιόν. Στην κυβέρνηση, βεβαίως, αρνούνται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην απασχόληση. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε – και μακάρι να επιβεβαιωθεί. Η σύσταση των θεσμών, θυμίζουμε, ήταν για αύξηση μισθών στο επίπεδο της αύξησης της παραγωγικότητας. Ετσι, αν θεωρήσουμε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν της τάξης του 2%, ο μέσος μισθός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να φτάσει το 5%, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στην επιτροπή του υπουργείου Εργασίας. Θα δείξει…

Απλήρωτα έμειναν δύο στα δέκα ευρώ των φόρων από το εισόδημα και τον ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκαν το 2018 σύμφωνα με τα στατιστικά της Φορολογικής Διοίκησης.

Σύμφωνα με αυτά οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) επιλέγουν να πληρώνουν πρώτα τον ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος τον φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με ποσοστό που ανέρχεται σε 83,6%.

Δηλαδή, πάνω από 8 στα 10 ευρώ του φόρου πληρώνονται στην ώρα τους. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ με ποσοστό 74,16% και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος έρχεται στην τελευταία θέση.

Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν το 2018 στο 68,37%.

Δηλαδή τρία στα δέκα ευρώ που βεβαιώθηκαν δεν κατέληξαν στα κρατικά ταμεία.

Η ταχύτητα δεν είναι το φόρτε του υπουργού

Ούτε την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε στην Κομισιόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόταση των ΤΧΣ – JP Morgan για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών με εγγύηση του Δημοσίου. Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων δεν είναι το φόρτε του υπουργού Οικονομικών, αυτό είναι πλέον βέβαιο. Από την άλλη, όταν έχει πάρει μια απόφαση, είναι επίσης βέβαιο ότι την έχει μελετήσει σε βάθος. Ισως γίνει αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι έτοιμη και προβλέπει ότι η προμήθεια που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τις εγγυήσεις του Δημοσίου είναι κάτω από 2,5%. Το θέμα είναι να πειστεί η Κομισιόν ότι δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση.

Προσφορά των… φορολογουμένων

Σε 3,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η προϋπολογισθείσα δαπάνη για ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια, αποταμιευτικά συμβόλαια κ.λπ. που σχετίζονται με το προσωπικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Το κονδύλι επίσης περιλαμβάνει τη συμμετοχή της εταιρείας στο εστιατόριο (415.000 ευρώ), στο κυλικείο (97.000 ευρώ) και ακόμη την παροχή σάντουιτς στο προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες σε κυλιόμενες βάρδιες (52.000 ευρώ). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός του 2019, «η προκαλούμενη συνολική δαπάνη καλύπτεται από την επιχείρηση με ιδίους πόρους προερχόμενους από την εμπορική της δραστηριότητα, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση». Αυτή βεβαίως είναι η μισή αλήθεια, αφού η ζημιογόνος επιχείρηση μόλις στις 15 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει τη σύγκληση της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας, προκειμένου να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιό της κατά 15 εκατ. ευρώ. Και βεβαίως αυτή την κάλυψη δεν την προσφέρει η διοίκηση της επιχείρησης, αλλά αυτοί που στηρίζουν τη λειτουργία της, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Ευτυχώς, είναι νέος και αντέχει το τρέξιμο

Γεμάτες είναι οι ημέρες του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προετοίμαζε σε συνεργασία με στελέχη των τραπεζών την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχε. Την Τρίτη το πρωί, συνέχισε τις τεχνικές συζητήσεις με τις τράπεζες για τον νόμο Κατσέλη στη βάση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη την προηγουμένη. Εως το βράδυ, οπότε μπήκε στο αεροπλάνο για Παρίσι, προκειμένου να μιλήσει την Τετάρτη το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, παρουσία του γ.γ. του οργανισμού Ανχελ Γκουρία (φωτ.). Αφού είπε ότι η μεγάλη πρόκληση στη μεταμνημονιακή εποχή είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων (δεν τον ακούν όταν τα λέει στην Αθήνα, σιγά μην τον ακούσουν από το Παρίσι), πήρε την πτήση της επιστροφής, ώστε την Πέμπτη να συμμετάσχει στη δεύτερη και τελευταία συνάντηση με τους τραπεζίτες, στην οποία επετεύχθη η γνωστή συμφωνία. Την Παρασκευή το μεσημέρι, συμμετείχε σε μία ακόμη σύσκεψη με τις τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα προήδρευσε στο ΚΥΣΟΙΠ όπου ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ευτυχώς είναι νέος και αντέχει και το τρέξιμο και τους ασκούμενους μάγους από την εποχή του Βαρουφάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή