Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/02/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί μετά την κρίσιμη έκθεση

Αλλη μία επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ο επίτροπος θα είναι στην Αθήνα την επομένη, στις 28 Φεβρουαρίου, και ασφαλώς θα έχει την ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του, με αφορμή την έκθεση, κατά τις επαφές του με τους Ελληνες αξιωματούχους. Οι πληροφορίες που μετέδιδαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους τις προηγούμενες ημέρες προϊδέαζαν για μια «δύσκολη» έκθεση, που ίσως απειλήσει την επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs. Ο κ. Μοσκοβισί, πάντως, μας έχει συνηθίσει να τα λέει στην κυβέρνηση «με το μαλακό», παρότι την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα, προ μηνός περίπου, απηύθυνε και τις προειδοποιήσεις του. Αφορμή για την επίσκεψη του επιτρόπου αποτελεί η ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή.

Οι κερδισμένοι από το μπλόκο στην επένδυση του ΟΛΠ

Μεταξύ των επενδύσεων που δρομολογούσε ο ΟΛΠ, στο πλαίσιο του σχετικού επιχειρηματικού του σχεδίου, και οι οποίες «κόπηκαν» περιλαμβανόταν και η ανάπτυξη κέντρου logistics. Επρόκειτο για επένδυση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, η οποία θα γινόταν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του λιμανιού.

Πιθανή ματαίωσή της, πάντως, αποτελεί χαρμόσυνο νέο για στελέχη της αγοράς ακινήτων, που είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κέντρου, σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις στο Θριάσιο, θα απειλούσε το σημερινό «ράλι» της αγοράς αποθηκών.

Κοντά στο 3% η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου

Σημαντική βελτίωση σημείωσε το νέο 5ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να «φλερτάρει» πλέον με το 3%. Συγκεκριμένα, έκλεισε στο 3,072%, με πτώση της τάξης του 4,21% από την Τρίτη, ενώ από την ημέρα της έκδοσής του (στο 3,60%) η πτώση φθάνει το 15%. Το 10ετές κινήθηκε σταθεροποιητικά, με την απόδοσή του στο 3,773%, κοντά στα χαμηλά 13 ετών. Η εικόνα στα ομολόγα της Ευρωζώνης ήταν μεικτή, ενώ πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν τα κυπριακά ομόλογα μετά και την έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου στην ιστορία της χώρας.

Δημοσιοποιήθηκε η σύμβαση του ΔΑΑ

Δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ η σύμβαση 20ετούς παράτασης της παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων. Υστερα από αυτό, μένουν οι εγκρίσεις των τραπεζών, προκειμένου να εκταμιεύσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση των 665 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο, καθώς η σχετική σύμβαση δανειοδότησης του ΔΑΑ έγινε με γνώμονα ότι αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Επομένως δεν θα απαιτηθούν τα επιπλέον 40 εκατ. ευρώ του επιπρόσθετου τιμήματος, αλλά κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει αύριο, με το ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει στους λογαριασμούς του 1,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εσοδα δισ. για το Δημόσιο από τους υδρογονάνθρακες

Εσοδα στο Δημόσιο 200 εκατ. δολ. τον χρόνο, εκ των οποίων τα 20 εκατ. δολ. θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες και στις τοπικές κοινωνίες, θα εισφέρει ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων με απολήψιμα αποθέματα 120 εκατ. βαρελιών. Μέχρι δε την εξάντληση του κοιτάσματος, τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου θα διαμορφωθούν στα 4,5 δισ. δολάρια, ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, όπως τα παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.» Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, κατά την ομιλία του στη διάρκεια των εργασιών του «Οlympia Forum – 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή