Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/02/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία δεν πείθει για την αλλαγή…

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτ.), χθες, στο CNBC η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το αν άλλαξε το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα. Ηταν κατηγορηματικός ότι «ω, ναι, άλλαξε τόσο πολύ, που πραγματικά δεν μου ζητούν χάρες». Και ακόμη πρόσθεσε: «Υπάρχουν επιχειρηματίες ή άλλοι άνθρωποι που έρχονται και μου λένε “γεια σου, Ευκλείδη, ξέρεις θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στις εκλογές, αν έκανες το Χ ή το Ψ”; Αυτό δεν συμβαίνει. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι έχει σταλεί το σήμα ότι αυτή είναι μια πολύ διαφορετικού είδους κυβέρνηση». Πράγματι, να σημειώσουμε ότι ήταν πολύ πειστικό το σήμα που εστάλη, π.χ. με εκείνη τη φωτογραφία της νεανικής παρέας του πρωθυπουργού, η οποία κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν 1-2 άτομα απ’ την παρέα που δεν έχουν ακόμη διοριστεί ή τοποθετηθεί κάπου. Τι είδους πελατειακό κράτος είναι αυτό, επομένως; Εχει δίκιο ο υπουργός, έχει κατατροπωθεί!

Οι μισθοί στην εποχή των παχειών αγελάδων

Μπορεί να έχουν περάσει επτά χρόνια από τις μειώσεις των αποδοχών στο Δημόσιο, αλλά τα στοιχεία της εποχής εκείνης είναι ακόμα εντυπωσιακά.

Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα οι μέσες ετήσιες αποδοχές την περίοδο εκείνη έφθαναν τις 19.600 ευρώ. Στο Δημόσιο, αντίστοιχα, οι μέσες ετήσιες αποδοχές (κεντρική κυβέρνηση) ήταν στο επίπεδο των 26.700 ευρώ, ενώ στις 11 προβληματικές και μη ΔΕΚΟ ξεπερνούσε τις 46.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά, όσο και αν είναι πολύ μακρινά, εξακολουθούν να σοκάρουν.

Τα 24,5 δισ. έφτασαν τα ρέπος το 2018

Τα 24,5 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος του 2018 τα ρέπος, έναντι 21,2 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι, σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο δημοσίου χρέους, το συνολικό ύψος του χρέους της κεντρικής διοίκησης έφτασε τα 358,94 δισ. ευρώ, έναντι 356,03 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Τα ταμειακά διαθέσιμα, εξάλλου, αυξήθηκαν από 21,72 δισ. ευρώ σε 23,04 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο υποχώρησαν στα 10,44 δισ. ευρώ από 10,55 δισ. ευρώ πριν από τρεις μήνες.

Στο 46% η συμμετοχή των Γερμανών στον ΟΤΕ

Στο 46% ανήλθε η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ μετά την ακύρωση περίπου 10,2 εκατομμυρίων μετοχών ή το 2,1% του συνόλου. Παράλληλα, ενισχύθηκε και η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου και διαμορφώθηκε στο 5,7%. Ο αριθμός των μετοχών που κατέχουν και οι δύο βασικοί μέτοχοι δεν μεταβλήθηκε, αλλά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μετοχών. Ετσι το ποσοστό τους διευρύνθηκε. Υπενθυμίζεται ότι από περίπου 490 εκατ. μετοχές που διέθετε ο ΟΤΕ πριν από τη 19η Ιανουαρίου 2019, πλέον διαθέτει 479 εκατομμύρια μετοχές. Οι αγορές θα συνεχιστούν και φέτος, αλλά και του χρόνου, οπότε ως συνέπεια η αύξηση της συμμετοχής των δύο μετόχων θα συνεχιστεί.

Πρόσκληση από Κατάρ για έργα 10 δισ. ευρώ

Επιχειρηματική αποστολή και workshop αποκλειστικά για ελληνικές κατασκευαστικές μεσαίου μεγέθους και εταιρείες δομικών υλικών διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Κατάρ, σε συνεργασία με την Αρχή Δημοσίων Εργων του Κατάρ «Ashghal» και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στην Ντόχα. Η πρωτοβουλία αφορά την απονομή συμβάσεων για κατασκευαστικά έργα και άλλες συνεργασίες ύψους 10 δισ. ευρώ. Το workshop θα πραγματοποιηθεί από την Αρχή Δημοσίων Εργων του Κατάρ. Οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής και μελετών τεχνικών έργων, καθώς και δομικών υλικών, θα πληροφορηθούν εκτενώς τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην επόμενη φάση κατασκευής δημοσίων έργων ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου FIFA 2022 στο Κατάρ. Θα έχουν, επίσης, επαφές με εταιρείες του Κατάρ για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων. Την αποστολή διοργανώνει το Επιχειρηματικό Συμβούλιο και Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας – Κατάρ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Παναγιώτης Μίχαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή