Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/02/19)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Μαρτίου οι συμβάσεις

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για τον άξονα Πατρών – Πύργου, από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι 6 από τις 8 συμβάσεις στις οποίες «σαλαμοποιήθηκε» το έργο θα υπογραφούν εντός Μαρτίου, σύντομα ολοκληρώνεται ο προσυμβατικός έλεγχος για ακόμη μία εργολαβία, ενώ η τελευταία βρίσκεται στο ΣτΕ, καθώς έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα (θα εκδικαστούν στις 12 Μαρτίου). Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, απέρριψε για άλλη μία φορά τον όρο «κατάτμηση», υποστηρίζοντας ότι χωρίς τις υψηλές εκπτώσεις που πέτυχε (όλες άνω του 50%) η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτούσε το έργο. Ο υπουργός εξάλλου δέχθηκε ισχυρή κριτική, με πολλούς βουλευτές να αμφισβητούν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, ότι οι εργολάβοι που το αναλαμβάνουν είναι σε θέση να το φέρουν εις πέρας και ότι, τελικά, είναι φθηνότερο από ό,τι αν προκηρυσσόταν ως ενιαίο έργο.

Επεσαν οι υπογραφές για το Hilton Cyprus

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton Cyprus από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Invel Real Estate. Η απόκτηση του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λευκωσία θα γίνει μέσω της εταιρείας Vibrana Holdings, όπου μέτοχος με ποσοστό 90% είναι η εισηγμένη επενδυτική εταιρεία ακινήτων και με 10% η Invel. Το ύψος της συμφωνίας ανήλθε σε 55 εκατ. ευρώ. Πωλητής είναι η Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC), όχημα συμφερόντων της MIG και της Louis Plc. Η Vibrana είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το εν λόγω ακίνητο ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

«Ενοικιάζεται» από το ΕΤΕΑΕΠ σε δύο ισόγεια καταστήματα

Μισθωτές για δύο ισόγεια καταστήματα σε ιδιόκτητο κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Λέκκα 22, αναζητεί μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού το ΕΤΕΑΕΠ. Το πρώτο κατάστημα είναι συνολικής μεικτής επιφάνειας 32,67 τ.μ. στην πρόσοψη του ακινήτου και το δεύτερο συνολικής μεικτής επιφάνειας 35,38 τ.μ. στο εσωτερικό της στοάς. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι για 12 έτη, με δικαίωμα ανανέωσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η Πέμπτη 11 Απριλίου.

Αυξημένη κατά 4 εκατ. η μισθοδοσία της ΕΡΤ

Κατά 4 εκατ. ευρώ θα είναι αυξημένη φέτος η μισθοδοσία της ΕΡΤ. Από 60 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για το 2018, φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 64 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2019 που δημοσιοποιήθηκε χθες στη Διαύγεια. Με κάτι άλλες αυξημένες δαπάνες, το πλεόνασμα για φέτος στην ΕΡΤ εκτιμάται στα 24 εκατ. ευρώ, αντί 30 εκατ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2018. Τα έσοδα από πωλήσεις διαφημιστικού χρόνου και φέτος προβλέπονται σε 10 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 5% των συνολικών εσόδων. Ακόμη η εταιρεία θα έχει έσοδα από τόκους που θα ξεπεράσουν τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Συνυποσχετικό φορολόγησης εφοπλιστών

Συνυποσχετικό μεταξύ του Δημοσίου και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) υπογράφηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού «με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως». Ειδικότερα, συνομολογήθηκε η φορολόγηση με 10% των εισαγόμενων από τη ναυτιλία μερισμάτων των φυσικών προσώπων για αόριστη χρονική διάρκεια. Σημειώνεται πως η υπογραφή συνυποσχετικού είναι απαραίτητη, όπως και για την προ πενταετίας ρύθμιση, προκειμένου να αντιπαρέλθει τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν από την πρόβλεψη του Συντάγματος που ορίζει πως τα εισοδήματα από τη ναυτιλία είναι αφορολόγητα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το προηγούμενο συνυποσχετικό αφορούσε τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και όχι των φυσικών προσώπων. Παράλληλα, θα συνεχίσει να καταβάλλεται από τις ναυτιλιακές ο φόρος χωρητικότητας αλλά όχι εις διπλούν όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή