Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/03/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρίαμβος και οι ευχαριστίες…

Δεν του έφτανε η θριαμβευτική δήλωση που έκανε για το 10ετές ομόλογο μέσω υπουργείου Οικονομικών του Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτ.). Ηθελε και να εκφραστεί με το γνωστό χιούμορ του, ειρωνευόμενος βεβαίως τη Νέα Δημοκρατία. Ετσι, έκανε τουίτ: «Ευχαριστούμε τη Ν.Δ. για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση Ν.Δ., έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές». Οσοι γέλασαν, γέλασαν. Πέρα από τα αστεία, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος είναι γνωστός θιασώτης της άποψης για τις εκλογές «όσο αργότερα, τόσο καλύτερα», με το σκεπτικό –μεταξύ άλλων– ότι ο χρόνος θα επιτρέψει να κάνουν τη δουλειά τους στους ψηφοφόρους τα επιδόματα. Για να δούμε.

Τροπολογία για τους λιγνίτες στο ενεργειακό νομοσχέδιο

Την κατάθεση τροπολογίας σήμερα για τους λιγνίτες στο ενεργειακό νομοσχέδιο-σκούπα που συζητείται στη Βουλή, ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της τροπολογίας. Σημείωσε μόνο ότι με αυτήν κλείνει η εκκρεμότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η τροπολογία συνδέεται με τις διαδικασίες ενός νέου διαγωνισμού που η ελληνική πλευρά πρότεινε στην DGcomp και η οποία φέρεται να αποδέχθηκε. Ο νέος διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε νέους επενδυτές.

Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ φέρνει η «Μυτιληναίος»

Νέο αμερικανικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φέρνει στην Ελλάδα η «Μυτιληναίος», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει στις 12 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Πηγές αναφέρουν ότι το φορτίο εκφορτώθηκε από το Cove Point στο Λονγκ Αϊλαντ των ΗΠΑ και το πλοίο που μεταφέρει τις 150.000 κυβικά μέτρα LNG λέγεται «BW GdF Suez Brussels». H κίνηση πιστοποιεί την καλή συνεργασία της «Μυτιληναίος» με την αμερικανική αγορά του LNG στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ.

Μία επίσκεψη σε ηλεκτρισμένο κλίμα

«Επαναστατικό κλίμα» αναμένεται κατά τη σημερινή επίσκεψη στο «Ερρίκος Ντυνάν» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, μέσω της οποίας καταγγέλλεται η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» για το ότι δεν παραχώρησε το αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Από την πλευρά της διοίκησης διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από το γραφείο του υπουργού για την επίσκεψή του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το «left.gr» λόγος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση για τη θέση της πολιτείας στο θέμα της μεταβίβασης του νοσοκομείου στο Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Η «Ελλάκτωρ» αποχωρεί από την Elpedison

Την πρόθεση της «Ελλάκτωρ» να αποχωρήσει από την Elpedison επιβεβαιώνουν πηγές των άλλων δύο μετόχων της εταιρείας (ΕΛΠΕ και Edison). Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Εlpedison που ελέγχουν ποσοστό 75,78% έχουν μέσω της συμφωνίας μετόχων προτιμισιακό δικαίωμα σε περίπτωση πώλησης ποσοστού κάποιου εκ των εταίρων, το οποίο, όπως τονίζουν, και θα ασκήσουν. Οι συζητήσεις με την «Ελλάκτωρ» δεν έχουν πάρει ακόμη επίσημο χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση αυτό που θα κρίνει την πορεία τους είναι το τίμημα. «Η Elpedison έχει ισχυρούς μετόχους που μπορούν να στηρίξουν τη συνέχειά της», τονίζουν εκπρόσωποι της ιταλικής πλευράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα επιλυθεί εσωτερικά. Η αποεπένδυση της «Ελλάκτωρ» από δραστηριότητες που δεν είναι του βασικού αντικειμένου της εταιρείας είχε γίνει γνωστή από όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανέλαβαν τα ηνία της εταιρείας. Η «Ελλάκτωρ» κατέχει ποσοστό 22,74% στην Εlpedison ενώ ποσοστό 1,48% κατέχει η Βιοχάλκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή