Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/03/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας

Ελεύθεροι μετά την απολογία τους σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς αφέθηκαν οι επιχειρηματίες Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, καθώς και δύο στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος», που είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για τα δάνεια της εταιρείας. (Η «Πήγασος» είχε την ιδιοκτησία μέσων μαζικής ενημέρωσης μεταξύ των οποίων την εφημερίδα «Εθνος», μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Mega και άλλα.) Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορούσε κατηγορία απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και εστρέφετο και εις βάρος στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που είχαν χορηγήσει τα δάνεια, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς κατά το κατηγορητήριο οι δανειοδοτήσεις δεν είχαν επαρκείς εγγυήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ο Γιώργος Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα όρο, ενώ ο Φώτης Μπόμπολας και τα δύο διευθυντικά στελέχη της «Πήγασος» αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σημαντική ενίσχυση τζίρου στα ελληνικά ομόλογα

Αν τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν σταθεροποιητικά χθες, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η αξία συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, κοντά στον υψηλότερο τζίρο του έτους, ο οποίος είχε σημειωθεί στις 8 Μαρτίου αγγίζοντας τα 122 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό είναι ενδεικτικό του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι ελληνικοί τίτλοι, οι οποίοι και έχουν βρεθεί στο ραντάρ των διεθνών funds το τελευταίο διάστημα. Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,78%, του 5ετούς στο 2,64% και του 7ετούς στο 3,04%.

Υπερκάλυψη της προσφοράς στη δημοπρασία του ΑΔΜΗΕ

Είκοσι οκτώ είναι οι βιομηχανίες που έλαβαν ποσότητες από τη χθεσινή δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου μακράς προειδοποίησης στην οποία συμμετείχαν συνολικά 36. Δημοπρατήθηκαν 600 MW έναντι 59.120 ευρώ ανά MWh και η ζήτηση έφθασε στα 688 MW. Οι δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου διεξάγονται από τον ΑΔΜΗΕ και αφορούν την παροχή δικαιώματος από τις βιομηχανίες για την περικοπή φορτίων τους μέχρι μια συμφωνημένη μέγιστη τιμή ύστερα από προειδοποίηση έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Αλλάζει το ωράριο συναλλαγών των τραπεζών

Νέο ωράριο συναλλαγών με το κοινό θα ισχύσει στις τράπεζες από την 1η Μαΐου. Η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα στις διοικήσεις των τραπεζών και στην ΟΤΟΕ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση στο ωράριο συναλλαγών, το οποίο διαμορφώνεται από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η σύμβαση εμπεριέχει και αυξήσεις, για το σύνολο των εργαζομένων, που σωρευτικά θα φθάσουν το 2,75% και θα κατανεμηθούν έως το 2021, καθώς η διάρκεια της νέας κλαδικής σύμβασης στον κλάδο των τραπεζών έχει τριετή διάρκεια.

Μείωση των παροχών  κοινωνικής προστασίας

Τις δραματικές συνέπειες που είχε το 3ο μνημόνιο στην κοινωνία «φωτογραφίζουν» τα προσωρινά στοιχεία για τις καθαρές παροχές κοινωνικής προστασίας του 2016, που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική  Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι το σύνολο των καθαρών παροχών μειώθηκε κατά 1,78%, σε αντίθεση με το 2015, που αυξήθηκε κατά 0,73%. Οι δαπάνες μειώθηκαν για όλες τις λειτουργίες, πλην της ασθένειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν οι μειώσεις στις συντάξεις (-3,75%), κυρίως λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ, αλλά και των εφάπαξ, οι αλλαγές στην πιστοποίηση της αναπηρίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών δαπανών για αναπηρία κατά 9,48% σε σχέση με το 2015, αλλά και η έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δαπανών για συντάξεις χηρείας (-5%). Μείωση παρουσίασαν οι δαπάνες για ανεργία (-6,89% σε σχέση με το 2015), λόγω της μείωσης των δαπανών για κατάρτιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή