Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/03/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΕΤ επιδιώκει ο νέος πρόεδρος

Προσηλωμένος στην αξία της συνεχούς επικοινωνίας, της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης των διοικήσεων των τραπεζών, δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου (φωτ.).

Απευθυνόμενος στα μέλη της Ενωσης ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης της Ενωσης και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες που εμπεριέχει ο θεσμικός της ρόλος στη βάση της παραγωγικής σύνθεσης των απόψεων και της ενεργού συμμετοχής των μελών και των οργάνων της.

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Χαντζηνικολάου ως πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς από την αρχή της θητείας του είχε θέσει ως προτεραιότητα την υιοθέτηση από την τράπεζα των πλέον υψηλών, με βάση τα διεθνή πρότυπα, προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης με αιχμή τις σύγχρονες δομές, τους διακριτούς ρόλους και τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ο κ. Χαντζηνικολάου στις προγραμματικές του δηλώσεις υπογράμμισε την αναγκαιότητα της επικοινωνίας και του διαλόγου και στις σχέσεις της Ενωσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τις αγορές, καθώς μείζον στόχος της είναι η αξιόπιστη ενημέρωση και η αλληλεπίδραση για την αμφίδρομη κατανόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Λίγες επιλογές σε ελληνικές μετοχές

Ο Τζόζεφ Ουγκουρλιάν, επικεφαλής του βρετανικού fund Amber Capital, δήλωσε πως είναι άκρως αισιόδοξος για την Ελλάδα, αλλά… δυστυχώς πλην των μετοχών των ΟΤΕ, «Ελλάκτωρ» και ΕΧΑΕ που κατέχει και με δεδομένο ότι δεν επενδύει σε τράπεζες, δεν μπορεί να βρει άλλες ελληνικές μετοχές που θα μπορούσε να αγοράσει. Ο Αρμένιος επενδυτής έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό λόγω της παρουσίας του στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ (κατέχει περίπου το 2%), ενώ το 2018 απαίτησε τη συμμετοχή εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης λόγω των διαφωνιών που είχε για τη μερισματική πολιτική που ακολουθείται.

Επίσης, ενώ προχώρησε στην πώληση του 5% που κατείχε στην «Ελλάκτωρ» πριν από την εσωτερική διαμάχη των αδελφών Καλλιτσάντση και των Λ. Μπόμπολα – Δ. Κούτρα, στη συνέχεια επέστρεψε στη μετοχή, με το ποσοστό του στην εισηγμένη σήμερα να φθάνει το 5,57%. Ο Ουγκουρλιάν, πρώην στέλεχος της Société Générale, ίδρυσε το Amber Capital το 2005, το οποίο, όπως έχει δηλώσει, εστιάζει στις αγορές της Νότιας Ευρώπης και σε μετοχές εταιρειών με υποτιμημένη αξία και διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 1,8 δισ. ευρώ. «Οσο πιο πολλά δεινά έχει περάσει μια χώρα, τόσο πιο ενθουσιασμένος είμαι», τόνισε πρόσφατα.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα ξεκινήσει τελικά αύριο η διαπραγμάτευση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, κάτι που υποβαθμίζει τη σημασία της καθώς αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, ούτε κρίσιμα θέματα να συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο. Καθώς μάλιστα ο Απρίλιος είναι «γεμάτος» με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (12-14 Απριλίου), το Πάσχα των Ευρωπαίων (21/4) και το Ορθόδοξο (28/4), τα περιθώρια για μια ουσιαστική αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών δείχνουν μάλλον περιορισμένα. Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος το ενδιαφέρον φαίνεται ότι εξαντλήθηκε στο θέμα της πρώτης κατοικίας, στο οποίο οι θεσμοί έριξαν όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης το προηγούμενο διάστημα. To θέμα του νόμου Κατσέλη δεν θα μας εγκαταλείψει, εξάλλου, καθώς προσεχώς έχει συμφωνηθεί και περαιτέρω αναμόρφωσή του, πέραν της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ετοιμάζεται νέα λίστα φοροφυγάδων

Νέα λίστα φοροφυγάδων ετοιμάζει η φορολογική διοίκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση της λίστας με όσους χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Ωστόσο, η λίστα που δινόταν στη δημοσιότητα τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε ως επί το πλείστον εταιρείες και επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά και επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή έχουν κλείσει πριν από πολλά χρόνια. Ο περυσινός μακρύς κατάλογος περιελάμβανε ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο και καθυστερούν να πληρώσουν πάνω από ένα χρόνο. Είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για 9.332 φυσικά και 14.581 νομικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή