Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/04/19)

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υπερπλεονάσματα 2016-2018 έφτασαν τα 13 δισ. ευρώ

Πρόγευση των στοιχείων που θα δημοσιεύσει η Eurostat στις 23 Απριλίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του ξενόγλωσσου Economic Bulletin που εκδίδει. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινείται στην περιοχή του 3,9% του ΑΕΠ, αναφέρει. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 εκτιμούσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 στο 3,98%. Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο θεωρεί υποχρέωσή του να διαβεβαιώσει ότι το υπερπλεόνασμα, πλην αυτού που δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα, θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά «του πιο ακριβού τμήματος των δανείων του επίσημου τομέα» (σ.σ. λέγε με ΔΝΤ). Μάλιστα, υπολογίζει ότι τα υπερπλεονάσματα του 2016-2018 έφτασαν τα 13 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. δόθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα μπήκαν στο «μαξιλάρι» για την εξόφληση του χρέους. Εμείς κρατάμε, πάντως, ότι πληρώσαμε επιπλέον αχρείαστους φόρους και κόψαμε απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Τα πλήρωσαν ακριβά η ανάπτυξη και η τσέπη μας.

Η ταχεία επέκταση της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, φέρνει και συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία. Οι Βρυξέλλες δρομολογούν την αύξηση των ορίων περιεκτικότητας της κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) από 0,2% που είναι σήμερα σε 0,3%, γεγονός που θα επιτρέψει την καλλιέργεια και άλλων ποικιλιών και θα παρέχει περισσότερες επιλογές τόσο στους αγρότες όσο και στη μεταποίηση. Ας σημειωθεί ότι το υψηλότερο αυτό όριο ίσχυε έως το 1999 για να μειωθεί στη συνέχεια. Βεβαίως, για την όποια αλλαγή των ορίων θα απαιτηθεί να δώσει το πράσινο φως τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο, βεβαίως και το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσουν τα νέα όρια πριν από το 2021. Σήμερα επιτρέπονται στην Ευρώπη περί τις 60 ποικιλίες.

Στο στόχαστρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της εφορίας μπαίνουν και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες των Αρχών, καθώς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στη μεγάλη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Ωστόσο, η μόδα της Airbnb, αλλά και η αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων, βάζει στο ελεγκτικό «κάδρο» τα φυσικά πρόσωπα για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στις οποίες εντοπίζεται κατά βάση η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «η φοροδιαφυγή στα φυσικά πρόσωπα εντοπίζεται κυρίως σε εισοδήματα από μισθώματα ή αγοραπωλησίες ακινήτων».

Προχωράει η πώληση του Πόρτο Καρράς

Υπό καθεστώς άκρας εμπιστσοσύνης συνεχίζεται, όπως μαθαίνουμε, η διαδικασία πώλησης του τουριστικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, που ανήκει στην οικογένεια Στέγγου. Τη διοργάνωση του σχετικού κλειστού διαγωνισμού, αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας της όλης διαδικασίας, έχει αναλάβει η Proprius, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η οποία στην Ελλάδα συνεργάζεται και με τον διεθνή κολοσσό του κλάδου, Cushman & Wakefield. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων είναι δεδομένο και έχουν ήδη προεπιλεγεί τα πρώτα σχήματα, προκειμένου να κατατεθούν και οι σχετικές προσφορές. Ωστόσο, ο πωλητής έχει σπεύσει να δεσμεύσει άπαντες με συμφωνητικά εμπιστευτικότητας, επιθυμώντας να μη γίνει γνωστό κάτι πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ασφαλώς και στο παρελθόν ο όμιλος Στέγγου συζητούσε την πώληση του Πόρτο Καρράς, με ενδιαφερόμενο τότε το επενδυτικό fund Hines, αλλά οι σχετικές συζητήσεις δεν καρποφόρησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή