Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/04/19)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνωστισμός εταιρειών για τα κόκκινα δάνεια

Σε 17 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς. Ο «συνωστισμός» στον τομέα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων διαψεύδει ακόμη και τις εκτιμήσεις των θεσμών, οι οποίοι, όταν πριν από δύο περίπου χρόνια επέμεναν για το άνοιγμα της αγοράς σε εξειδικευμένες εταιρείες, έκαναν λόγο για 7 περίπου εταιρείες. Χθες, η ΤτΕ ανακοίνωσε την αδειοδότηση της EOS Matrix Greece. Η EOS αποτελεί μέλος του αντίστοιχου γερμανικού πολυεθνικού ομίλου, έχει παρουσία σε 26 χώρες και δραστηριότητα τόσο στη διαχείριση όσο και στην αγορά κόκκινων δανείων. Οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν ήδη στη σύσταση της δικής τους Ενωσης, με στόχο τη συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου, ο οποίος θα κυριαρχήσει στην εξυγίανση των κόκκινων δανείων τα επόμενα χρόνια, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ανοιγμάτων έως και 50 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη κάτω του 2% προβλέπουν διεθνείς οίκοι

Ρυθμούς κάτω του 2% βλέπουν όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 και ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της ΤτΕ, που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές της κυβέρνησης και των δανειστών. Σε νέα έκθεσή της η Deutsche Bank τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 1,9% και το 2020 στο 1,8%. Η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της Ευρωζώνης τοποθέτησε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 1,5%, αν και το 2020 «βλέπει» ανάκαμψη στο 2,1%, ενώ η ABN Amro εκτιμά πως φέτος και το 2020 θα κινηθεί στο 1,8%.

Στασιμότητα «βλέπουν» οι CEO ελληνικών εταιρειών

Κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων δείχνει η πορεία του σχετικού δείκτη που καταρτίζουν η Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και η Icap, ύστερα από έρευνα σε δείγμα 3.020 CEO. O εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 στις 156 μονάδες από 159 το τέταρτο τρίμηνο του 2019, με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε αλλαγές που απαιτούνται για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον συμψηφισμό

Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο θέμα του συμψηφισμού των απαιτήσεων έναντι του Δημοσίου για τους παρακρατηθέντες φόρους επί τόκων ομολόγων και εντόκων. Ετσι, ενώ προώθησε τη διάταξη που επιτρέπει στις τράπεζες να συμψηφίσουν τους παρακρατηθέντες φόρους όχι μόνον με φόρο εισοδήματος, αλλά και με κάθε είδους άλλο φόρο, δεν έδωσε την ίδια δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες, που επίσης δικαιούνταν ανάλογη ρύθμιση λόγω των ομολόγων του PSI. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά το κριτήριο του υπουργού ήταν μάλλον το επείγον του προβλήματος για τις τράπεζες.

Η προειδοποίηση και η συμβουλή του ΔΝΤ

Στους κινδύνους που συνεπάγεται για τις τράπεζες η έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα εστίασε η έκθεση Global Financial Stability Report του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το πιο προφανές παράδειγμα τέτοιου κινδύνου ήταν βεβαίως η Ελλάδα. Ετσι, η έκθεση ανέφερε ότι μια αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης θα μπορούσε να μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η συμβουλή του ΔΝΤ έχει διπλή στόχευση: αφενός να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και αφετέρου να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών. Παράλληλα, φυσικά, η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Να σημειώσουμε, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξηθεί το όριο αγοράς τίτλων του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, που σήμερα βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή