Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/04/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στην οικειοθελή παροχή της ναυτιλίας

Ψηφίστηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή η κύρωση του «Νέου Συνυποσχετικού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα». Σύμφωνα με το νέο συνυποσχετικό, η καταβολή της οικειοθελούς παροχής της ποντοπόρου ναυτιλίας μετατοπίζεται από το εταιρικό φορολογικό επίπεδο των πλοιοκτητριών εταιρειών, όπως ίσχυε έως και το 2018, στο επίπεδο των φυσικών προσώπων, υπό την ιδιότητα των τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, ανερχόμενη σε σταθερό ποσοστό 10% επί των εισαγόμενων ποσών σε οποιοδήποτε νόμισμα, προερχομένων από εισοδήματα εκ μερισμάτων των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών για αόριστη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας, ο αριθμός των πλοίων που συμμετείχαν έως σήμερα στη νέα διαδικασία «Οικειοθελούς Παροχής» ανέρχεται σε υψηλό ποσοστό του διαχειριζόμενου στόλου της ποντοπόρου.

Επιστρέφει η μετοχή της Eurobank στον δείκτη ΜSCI

Την πρόθεσή της να επαναφέρει τη Eurobank στον δείκτη ΜSCI Mid Cap μετά την εξαγορά της Grivalia ανακοίνωσε η MSCI, κάτι που έδωσε σημαντική ώθηση στη μετοχή της χθες, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,68%. Σύμφωνα με τη Wood, με βάση τους κανόνες της MSCI, αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της τράπεζας αναμένεται να προστεθεί και στον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, από τον οποίο είχε εξέλθει τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ εκτιμά πως οι εισροές από παθητικά χαρτοφυλάκια θα φθάσουν τα 128 εκατ. δολ. Το βάρος της Eurobank στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα φθάσει το 0,04%.

Πουλάει Ελλάδα, αγοράζει… Καμπιονάτο η York Capital

Μπορεί ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος York Capital Management να βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης από Ελλάδα και Κύπρο, ρευστοποιώντας σειρά από περιουσιακά στοιχεία (π.χ. συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή το τουριστικό θέρετρο Aphrodite Hills στην Κύπρο), ωστόσο φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο και για την Ιταλία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τη γειτονική χώρα, η York Capital βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην… ποδοσφαιρική ομάδα Παλέρμο στη Σικελία.

Από πίτα που δεν θα φας τι σε μέλλει κι αν καεί

Οσο είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο, είπε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη κι αν παραβλέψει κάποιος το γεγονός ότι είναι η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ψήφισε το σχετικό μέτρο για να ισχύσει από το 2020, δεν έχει περάσει καλά καλά ούτε ένα 10ήμερο που η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών δεσμεύθηκε στο Eurogroup πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει κανονικά. Το Eurogroup δε έσπευσε να καλωσορίσει τη σχετική δέσμευση. Ο πρωθυπουργός είτε απλώς κοροϊδεύει τους θεσμούς ή τους Ελληνες ή και τους δύο, είτε έχει αποδεχθεί το γεγονός πως δεν θα καταρτίσει η κυβέρνησή του τον προϋπολογισμό του 2020.

Επιβράδυνση τραπεζικού ράλι «βλέπει» η UBS

Πιο επιφυλακτική γίνεται πλέον η UBS για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, μετά το ισχυρό ράλι της τάξης του 65% από τις αρχές του έτους. Οπως εκτιμά η αγορά, έχει πλέον αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τις θετικές εξελίξεις όπως: οι συστημικές λύσεις για τα NPEs, οι πιο υποστηρικτικές οικονομικές συνθήκες και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Για να γίνει πιο θετική η στάση της, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την ικανότητα των τραπεζών να επιτύχουν ελκυστικές τιμές για τα NPEs που πωλούν, ισχυρότερα μακροοικονομικά στοιχεία και εφαρμογή των σχεδίων για τη μείωση των NPEs. Σε συζητήσεις που είχε με επενδυτές κατέληξε πως οι περισσότεροι: 1) Ανησυχούν για την τιμή αγοράς των NPEs και την πραγματική αξία των ενεχύρων, 2) ζητούν μεγαλύτερη ορατότητα για τη δομή και την πιθανότητα εφαρμογής των σχεδίων για τη μείωση των NPEs, 3) αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ θα θέσει ζήτημα για τους στόχους μείωσης των NPEs μεσοπρόθεσμα και 4) εξετάζουν τις επιπτώσεις από την πιθανή επιβράδυνση/βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή