Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/04/19)

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος επικεφαλής σε Deutsche Bank Ελλάδας ο Ν. Εξαρχος

Στην τοποθέτηση του Νικολάου Εξαρχου ως επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα (chief country officer) προχώρησε η Deutsche Bank, σύμφωνα με εσωτερική ανακοίνωση της τράπεζας. Ο κ. Εξαρχος θα αντικαταστήσει την κ. Ελένη Δενδρινού, η οποία συνταξιοδοτείται μετά 20 χρόνια σταδιοδρομίας στην τράπεζα και 40 χρόνια συνολικής εμπειρίας στον χώρο των τραπεζών. Ο κ. Εξαρχος, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της Deutsche Bank το 2003 με στόχο την ανάπτυξη του τμήματος κεφαλαιαγορών και συμβουλευτικής της τράπεζας στην Ελλάδα, αναλαμβάνει επίσης γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος της Deutsche Bank στην Αθήνα, ενώ θα αναφέρεται στον Ασόκ Αράμ, διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ο κ. Εξαρχος έχει συνεργαστεί στενά με την κ. Δενδρινού ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της γερμανικής τράπεζας στην Αθήνα, από τότε που έγινε υποκατάστημα το 2007. Παράλληλα με τη θέση του ως επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας στη χώρα μας, θα διατηρήσει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Ομάδας Χρηματοδότησης και Λύσεων (Financing & Solutions Group). Η Deutsche Bank ευχαρίστησε ιδιαίτερα θερμά την κ. Δενδρινού για την προσφορά της και τη σημαντική συμβολή της στις δραστηριότητες της γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, καθώς και για την άρτια εκπροσώπησή της στους πελάτες, στις ρυθμιστικές αρχές και στα κυβερνητικά όργανα.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ επιχείρησε να διαψεύσει την Παρασκευή το ρεπορτάζ της «Κ» για όσα ειπώθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο λίγες ημέρες νωρίτερα περί του ΔΕΔΔΗΕ και της αποκρατικοποίησής του σε ποσοστό έως 49%. Η «Κ» επιμένει, καθώς οι πληροφορίες διασταυρώθηκαν από δύο πηγές, με άμεση γνώση των όσων διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επίσης, κατανοεί πλήρως τους λόγους που υποχρέωσαν τη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διάψευση. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που, πριν από ένα χρόνο, της επέβαλαν να διαψεύσει το ρεπορτάζ για τη μελέτη της McKinsey, ο φόβος των αντιδράσεων, ειδικά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά, είναι αλήθεια πως η διοίκηση της Επιχείρησης είναι πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της. Αλλά η διάψευση έχει ακριβώς την ίδια –μικρή– αξία. Αν θέλει, πάντως, ας δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Πρώτα ψηφίζουν, μετά πληρώνουν

Για μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές μετατίθεται η πληρωμή του ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου, ο οποίος θα έπρεπε να καταβληθεί στα τέλη Απριλίου. Η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 6 Μαΐου βολεύει, όπως φαίνεται, την κυβέρνηση, που δεν θέλει οι φορολογούμενοι να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις τις ημέρες εκείνες. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του τετραμήνου θα κινηθούν πτωτικά, κάτι το οποίο δεν θα αφήσουν ασχολίαστο οι θεσμοί. Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα φθάσουν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και θα έχουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στα χέρια τους.

Τα έργα, ο Καλογρίτσας και ο Σπίρτζης

Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να υιοθετήσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης όταν ρωτήθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ηλεία, πώς ανέλαβε δύο εργολαβίες στο έργο Πάτρας – Πύργου ο υπερχρεωμένος όμιλος του κ. Καλογρίτσα. Οπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, περισσότερο προβληματισμό τού προκαλεί γιατί ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι εφαρμόζουν πρακτικές υψηλών εκπτώσεων άνω του 50% στα μεγάλα έργα, ενώ για τον κ. Καλογρίτσα, επισήμανε ότι υπάρχουν τα θεσμικά εργαλεία για την αντικατάστασή του, εφόσον δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων. Αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι ότι ο ίδιος υπέγραψε αποφάσεις ανάθεσης των εργολαβιών, στις οποίες ο όμιλος Καλογρίτσα κρίθηκε «οικονομικά υγιής φορέας, ικανός να εκτελέσει το έργο», την ίδια περίοδο που είχε γίνει δημοσίως γνωστό ότι η Τράπεζα Αττικής, ο μοναδικός του πιστωτής, είχε προχωρήσει σε διακοπή κάθε περαιτέρω χρηματοδότησής του κ. Καλογρίτσα και των εταιρειών του. Ηδη άλλωστε, παρότι έχει κληθεί από το υπουργείο να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει ακόμα κατορθώσει να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για να το πράξει. Βάσει νόμου, η καταληκτική προθεσμία λήγει στις 5 Μαΐου…

Γνώριζαν από τα μέσα του 2016 ότι το καράβι αρμενίζει στραβά

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε την κατάσταση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερωθεί αναλυτικά, στο ανώτατο επίπεδο, ήδη από τον Μάιο του 2016, από άνθρωπο που ήταν σε θέση να διαβάσει έναν ισολογισμό και να αξιολογήσει όσα σχεδίαζαν η τότε ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και η διοίκηση της Επιχείρησης. Ωστόσο, αντί να σημάνει συναγερμό, επέλεξε τις πολιτικά βολικές αλλά οικονομικά καταστροφικές επιλογές Σκουρλέτη – Παναγιωτάκη. Στην ίδια τακτική του «κλωτσάω το τενεκεδάκι παρά κάτω» κινήθηκε και ο Γ. Σταθάκης, επειδή δεν ήθελε να φανεί λιγότερο αριστερός από τον Π. Σκουρλέτη. Το πρόβλημα της ΔΕΗ θα είναι πιθανόν για την κυβέρνηση ένα από τα καλά του «στρίβειν διά των εκλογών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή