Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/05/19)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΗ είδε μόνο αυτό που τη βολεύει

H διοίκηση της ΔΕΗ χαίρεται που η S&P λέει πως η Επιχείρηση δεν θα χρεοκοπήσει τους επόμενους 12 μήνες γιατί έχει βρει λεφτά να καλύψει τις υποχρεώσεις της γι’ αυτό το διάστημα. Αλλά κι αν δεν έχει, δεν θα την αφήσει το κράτος να καταρρεύσει. Θα τη χρηματοδοτήσει (προφανώς για να τη βγάζουμε με τα κεριά και ό,τι απέμεινε από τις πασχαλιάτικες λαμπάδες). Μόνο αυτή τη φράση συγκράτησε από την ανακοίνωση της S&P. Προσπέρασε την επισήμανση πως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ήταν χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, πως το χρέος της είναι 17 φορές τα λειτουργικά της κέρδη όταν στις άλλες ομοειδείς ευρωπαϊκές είναι 3,5 φορές. Αγνόησε, επίσης, πως η S&P σημειώνει ότι δεν περιμένει ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Επιχείρησης. Γιατί χαίρεται και χαμογελάει ακριβώς; Πιθανόν γιατί μετά το 12μηνο, που θα έχει στεγνώσει το ταμείο, άλλος θα έχει το πρόβλημα.

Εγινε μάθημα το πάθημα με την υπόθεση Folli Follie

Οποιος καεί με τον χυλό, φυσά και το γιαούρτι. Κάπως έτσι φαίνεται ότι λειτούργησε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία άμεσα, με το που δημοσιεύθηκε η οικονομική έκθεση της Creta Farms με την επίμαχη αναφορά για τον δανεισμό της εταιρείας από τον Κ. Δομαζάκη (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 25), ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής της εισηγμένης μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος. Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισήμαναν με νόημα την ταχεία αντίδραση, αντιθέτως με ό,τι συνέβη στην υπόθεση της Folli Follie.

Στο Δ.Σ. της ElvalHalcor ο Τάκης Αθανασόπουλος

Δεκαπενταμελές θα είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ElvalHalcor, μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης. Σήμερα, η σύνθεσή του περιλαμβάνει 14 μέλη και νέο μέλος είναι ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Παναγιώτης (Τάκης) Αθανασόπουλος. Ο τελευταίος θα οριστεί ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. ενώ θα συμμετάσχει και στην επιτροπή ελέγχου του ομίλου ElvalHalcor. Ολα δείχνουν ότι ο κ. Αθανασόπουλος θα ορισθεί πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου. Η τακτική Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ενα εκατ. ευρώ από ΕΕΤΤ στην… ελληνική ΝΑSA

Aπό τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα χρηματοδοτηθεί φέτος με ένα εκατομμύριο ευρώ η ελληνική ΝΑSΑ. Το συγκεκριμένο ποσό προορίζεται να καλύψει το λειτουργικό κόστος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) για το έτος 2019. Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, η οποία επιβάλλει την απευθείας κατάθεση του προαναφερόμενου ποσού από την ΕΕΤΤ στον λογαριασμό που τηρεί ο ΕΛΔΟ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ΕΛΔΟ είναι ο οργανισμός που θέλει να αποστείλει ελληνικό όχημα στη Σελήνη έως το 2022.

Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ από τις παραλίες

Πενήντα εννέα ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους ή, διαφορετικά, έχει υποβληθεί το 9% των φορολογικών δηλώσεων.

Για να ολοκληρωθεί ομαλά η φορολογική διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περίπου 95.000 δηλώσεις.

Εφόσον συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θα χρειαστεί να παρατείνει την προθεσμία που εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Το αρνητικό αυτής της περίπτωσης, όμως, είναι ότι θα εκκαθαριστεί νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα η πρώτη δόση του φόρου να βρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις παραλίες.

Σε αυτή την περίπτωση, είτε θα αναγκαστούν να διακόψουν τις διακοπές τους είτε θα την αγνοήσουν και το χρέος τους θα προστεθεί στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που περιέχει 104,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή