Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/05/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες

Τον δρόμο των παρατάσεων του προηγούμενου διαγωνισμού της ΔΕΗ ακολουθεί και ο τρέχων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, με αποτέλεσμα να γίνονται συνειρμοί για πιθανή αντίστοιχη αρνητική έκβαση, από πολλούς που εμπλέκονται στη διαδικασία. Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε επισήμως ότι η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται από τις 6 Mαΐου στις 28 Mαΐου, έπειτα από σχετικά αιτήματα συμμετεχόντων επενδυτών στον διαγωνισμό αλλά και συνεννόησης με το ΥΠΕΝ και την DG Comp. H πλευρά των επενδυτών είχε υποβάλει αίτημα για παράταση, προκειμένου να προλάβει να αξιολογήσει τους όρους του SPA που παρέλαβε λίγο πριν από το Πάσχα, αλλά και να προχωρήσουν στη διαδικασία σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων με τα οποία θα συμμετάσχουν στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το κατά πόσον θα υπάρξει αναστροφή του αρνητικού κλίματος θα εξαρτηθεί κυρίως από τη βελτίωση όρων για τη λειτουργία της Μελίτης στην οποία και επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αυστηρές ποινές στον «νταή» επιχειρηματία

Τριάντα μήνες με αναστολή ήταν η ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο στον «νταή» επιχειρηματία που γρονθοκόπησε εφοριακό υπάλληλο όταν ο τελευταίος διενεργούσε έλεγχο στην καφετέριά του. Πλέον, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που δεν έκοβε αποδείξεις βρίσκεται αντιμέτωπος και με πρόστιμο 2.500 ευρώ και με λουκέτο της επιχείρησής του για ένα μήνα. Μπορεί δυστυχώς να την πλήρωσε ο άτυχος εφοριακός, αλλά ενόψει του καλοκαιριού, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο στις επιχειρήσεις εστίασης που κατά κανόνα δεν κόβουν αποδείξεις. Και το μήνυμα δεν είναι άλλο από το τσουχτερό πρόστιμο, αλλά κυρίως από το λουκέτο που επιβάλλεται.

Υπογράφεται η δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ – ΕΤΕπ

Την Πέμπτη 9 Μαϊου, σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Ενέργειας, θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του έργου τής «Μικρής Διασύνδεσης» της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Για το έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ, προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

Ενίσχυση Μυτιληναίου και από τα έργα

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ διέθετε στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους ο κατασκευαστικός τομέας του ομίλου Μυτιληναίου, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε σημαντικό «βραχίονα» για το σύνολο της εισηγμένης. Μάλιστα, πάνω από 260 εκατ. ευρώ αφορούν κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων. Οπως ανέφερε χθες η εταιρεία, το 2019 τα έσοδα του τομέα των κατασκευών θα στηριχθούν στα έργα που έχει αναλάβει στην Γκάνα, στην Ισπανία και στο Καζαχστάν. Σχετικά με την ανάληψη νέων συμβάσεων το 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα σημαντικά έργα στη Σλοβενία και στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης σύμβασης έργου στην Τυνησία.

Αυξάνονται συνεχώς οι δαπάνες της ΕΕΤΤ

Kάθε πέρυσι και καλύτερα… είναι τα λειτουργικά έξοδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Από περίπου 10 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, το 2017 ανήλθαν σε περισσότερο από 11 εκατ. ευρώ και πέρυσι σημείωσαν νέα αύξηση ξεπερνώντας τα 11,5 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε έτσι αύξηση 15% μέσα σε μία διετία. Η αύξηση αυτή των λειτουργικών δαπανών προήλθε κυρίως από την άνοδο του κόστους μισθοδοσίας (+700 χιλ. ευρώ στη διετία) και από τα έξοδα διάθεσης της διοίκησης (+500 χιλ. ευρώ). Παράλληλα, πέρυσι η ΕΕΤΤ διέθεσε ένα μεγάλο κονδύλι από το αποθεματικό της, ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την τηλεοπτική κάλυψη της χώρας, κυρίως μέσω της δορυφορικής μετάδοσης. Κατά τα άλλα, η ΕΕΤΤ πέρυσι πέτυχε έσοδα ύψους 40,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το 2017 και κέρδη προ φόρων ύψους 41,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή