Η κ. Αχτσιόγλου πρέπει να απαντήσει στους συνταξιούχους
«Αλλοτε αξιόπιστη εφημερίδα» χαρακτήρισε την «Καθημερινή» η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στο δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής για τις εκκρεμότητες σε σχέση με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μάλιστα, η υπουργός υποστήριξε πως το δημοσίευμα εντάσσεται στην επιδίωξη της αντιπολίτευσης να επινοήσει «μια νέα καταστροφή» και επανέλαβε ότι από το 2015 το υπουργείο έχει μειώσει τις εκκρεμότητες κατά 75%. Αυτό που η υπουργός απέφυγε να αναφέρει είναι ότι το δημοσίευμα στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία. Στοιχεία που προκύπτουν από τον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης του φορέα και από την εισήγηση της διοίκησης, στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Οπως βέβαια δεν παρουσίασε και τη δική της εκδοχή για τα επίσημα στοιχεία με τις εκκρεμότητες… Γιατί η αναφορά της για τον αριθμό των εκκρεμοτήτων στο περίπου, και συγκεκριμένα ότι «αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι περίπου 40.000 κύριες συντάξεις, 40.000 επικουρικές και 16.000 εφάπαξ» δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη… Με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υπουργός να χαρακτηριστεί ως «άλλοτε αξιόπιστη»… Και βέβαια η απάντηση πρέπει να δοθεί στους συνταξιούχους που περιμένουν χωρίς εισόδημα και όχι στην «Κ».
«Μέτοχοι σε κατάσταση νευρικής κρίσης» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) σχετικά με τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εφαρμογή του νόμου που είχε αποκαλύψει προ μηνών η «Καθημερινή» φαίνεται ότι συναντά δυσκολίες, αφού τόσο η καθυστέρηση για τις επιμέρους φάσεις της διάσπασης όσο και η ελλιπής προετοιμασία προκαλούν δυσφορία στους μετόχους, καθώς καμία απόφαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν μπορεί ουσιαστικά να προχωρήσει χωρίς να αποσαφηνιστεί η εικόνα των εταιρειών που θα προκύψουν. Στη ΔΕΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για ευθύνες και στην αγορά για ακόμη μία ιδιωτικοποίηση στις καλένδες.
Στο… σκοτάδι για τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ
Παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε το 2018 η ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, ουδείς εκ των ιδιοκτητών γνωρίζει τι θα πληρώσει το 2019. Δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος που να αναφέρεται στον τρόπο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά το τρέχον έτος, ενώ από τη φορολογική διοίκηση σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δείχνοντας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις δεν θα αγγίξουν τους ιδιοκτήτες με μεσαία περιουσία συγκεκριμένα, οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται.
Πρόσθετη ρευστότητα 50 εκατ. για «Ελλάκτωρ»
Πρόσθετη ρευστότητα που πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. θα εξασφαλίσει ο όμιλος Ελλάκτωρ, μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με την κύρια κατασκευαστική δραστηριότητά του. Τον Φεβρουάριο ολοκλήρωσε την πώληση αντί ποσού 25,5 εκατ. των κεντρικών του γραφείων στη Νέα Κηφισιά, επί του άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με αγοραστή την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Η «Ελλάκτωρ» θα εξακολουθήσει να στεγάζεται στο υφιστάμενο κτίριο τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, καταβάλλοντας ένα προσυμφωνημένο μίσθωμα. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον όμιλο των ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, αναφορικά με την πώληση του ποσοστού 22,74% που κατέχει η «Ελλάκτωρ» στην Elpedison, την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή αποτίμηση της εταιρείας διαμορφώνεται πέριξ των 100 εκατ. Στόχος της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ είναι να επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες δραστηριότητας, τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανεμος).