Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/05/19)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερες επενδύσεις στον Πρίνο από Energean

Σε περικοπές επενδύσεων 30-40 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο προχωρεί η Energean λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα «Ε». Οι δύο προγραμματισμένες για φέτος γεωτρήσεις μετατίθενται για το 2020 και οι προβλέψεις της μέσης ημερήσιας παραγωγής για το τρέχον έτος αναθεωρούνται προς τα κάτω και διαμορφώνονται στα 4.300 βαρέλια έναντι πρόβλεψης για 4.800 βαρέλια. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβιβ ότι το project ανάπτυξης των κοιτασμάτων «Καρίς» και «Τανίν» στο Ισραήλ προχωρεί με βάση τον προγραμματισμό για έναρξη παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Οπως έχει γίνει γνωστό, η Energean ανακάλυψε κοίτασμα της τάξης των 28 έως 42 δισ. κυβικών μέτρων αερίου στο βόρειο «Καρίς», με μεγαλύτερη της αναμενόμενης περιεκτικότητα σε ρευστούς υδρογονάνθρακες. Η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε» αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Αμφισβητούν τις οφειλές 200 εκατ. σε rebate

Mπορεί η τροπολογία για τις οφειλές σε rebate των φαρμακευτικών εταιρειών για τα έτη 2006 έως και 2011 να ψηφίστηκε χθες, ωστόσο εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο κατανομής των ποσών αλλά και τον αριθμό των δόσεων να καθυστερήσουν να εκδοθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Οι ίδιοι εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ακριβή και επαληθεύσιμα στοιχεία που να δικαιολογούν τα ποσά που διεκδικεί η κυβέρνηση για τα έτη 2006-2008, ύψους 200 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται η επόμενη κυβέρνηση να κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα.

16 εκατ. για την ενίσχυση τοπικών εφημερίδων

Δεκαέξι εκατ. ευρώ προβλέπει η σχετική ΚΥΑ με την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των Γ. Χουλιαράκη και Λ. Κρέτσου, το πρόγραμμα ενίσχυσης είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022) και προβλέπει ενισχύσεις 4 εκατ. ευρώ ανά έτος. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) και το βασικό κριτήριο για την ενίσχυσή τους είναι ο αριθμός των εργαζομένων.

Νέο πλοίο αγόρασε η Attica Group

Η ακτοπλοϊκή Attica Α.Ε. Συμμετοχών (Attica Group), που λειτουργεί με τα σήματα των Blue Star Ferries, Super Fast Ferries και Hellenic Seaways, ανακοίνωσε συμφωνία για την απόκτηση του φορτηγού/οχηματαγωγού πλοίου «Anglia Seaways» από την εταιρεία DFDS, έναντι συνολικού τιμήματος 12.050.000 ευρώ τοις μετρητοίς. Το πλοίο, ναυπήγησης του 2000, έχει μεταφορική ικανότητα 1.680 μέτρων φόρτωσης οχημάτων ή περί των 120 ασυνόδευτων φορτηγών. Η παράδοση του πλοίου είναι προγραμματισμένη να γίνει το αργότερο έως τις 5 Ιουλίου 2019.

Το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι…

Το παρουσίασε περίπου σαν ανεύθυνη αναπαραγωγή από αντιπολιτευόμενα μέσα πληροφοριών από ανεύθυνες πηγές ο κ. Τσακαλώτος το ρεπορτάζ για τις ανησυχίες του Ευρωπαίου αξιωματούχου για την παροχολογία της κυβέρνησης. «Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε ανησυχίες, στεναχώρια και προβληματισμούς για την πολιτική μας και τα μέτρα που παίρνουμε», είπε, «θα είχα τουλάχιστον μαζέψει τόσα χρήματα για να πάω με κάποια παρέα στη Σαντορίνη για 10 μέρες. Αν έπαιρνα ένα ευρώ και κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της είδησης, τότε θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες».

Και όμως, ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δεν είναι κανένας τυχαίος, που μπορεί να αγνοήσει την εκτίμησή του και τις συνέπειές της. Ούτε, βεβαίως, μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να μην αναπαραγάγουν την είδηση – αυτή είναι η δουλειά τους. Γιατί λοιπόν τα λέει αυτά; Μάλλον χρειάζεται επειγόντως διακοπές ο υπουργός Οικονομικών και ονειρεύεται Σαντορίνη και Μπαχάμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή