Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/05/19)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση με το βλέμμα στις κάλπες

Συναντήσεις με όλους τους ενδιαφερομένους προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, παρεμβαίνοντας στο θέμα της Τράπεζας Πειραιώς και της μεταφοράς του προσωπικού που απασχολείται στο τμήμα αναδιαρθρώσεων δανείων σε νέα ξεχωριστή εταιρεία. Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, πιστός στο προεκλογικό κλίμα, δεν θα μπορούσε παρά «να εγγυηθεί», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει των επικείμενων αλλαγών. Αλλαγές, που προετοιμάζουν τη διαμόρφωση ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων και ως εκ τούτου τη μεταβολή του προσώπου του εργοδότη. Η αντιμετώπιση είναι αντικείμενο υποχρεωτικής διαβούλευσης όλων των πλευρών», καταλήγει στη δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σχετικές συζητήσεις που προβλέπουν τη μεταφορά έως και 1.800 ατόμων σε εδική εταιρεία εκτός της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναμένουν κυρώσεις μετά τις παροχές

Σε «κυρώσεις» που περιμένουν την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές, εξαιτίας των παροχών της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέρθηκε σε χθεσινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επισημαίνοντας αυτό που όλοι έχουμε καταλάβει, ότι πριν από τις ευρωεκλογές οι πιστωτές της χώρας δεν ήθελαν να συγκρουστούν μαζί της, η Handelsblatt θεωρεί ότι στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου το θέμα θα μπεί ξανά στην ατζέντα και τότε θα συζητηθούν κυρώσεις, όπως η μη επιστροφή των SMPs  και ANFAs  το φθινόπωρο, αλλά και το μπλοκάρισμα της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ.

Πωλήθηκε το κτήμα Θων από την Trastor AEAAΠ

Στην πώληση του έκτου ορόφου που διέθετε σε πρώην ακίνητο της «Μπ. Βωβός» επί του οικοπέδου του πάλαι ποτέ κτήματος Θων, στη συμβολή των Λ. Κηφισίας και Αλεξάνδρας, προχώρησε η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η εισηγμένη υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο για την πώληση του εν λόγω επαγγελματικού χώρου, συνολικής επιφάνειας 917 τ.μ., όπως επίσης και των συνοδευτικών αυτού 17 θέσεων στάθμευσης. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 2,65 εκατ. ευρώ, με την Trastor να εγγράφει σημαντικό κέρδος, καθώς η εμπορική αξία του ακινήτου είχε αποτιμηθεί σε 2,296 εκατ. ευρώ.

Ψήνονται… αυξήσεις μισθών στους φούρνους

Μικρές αυξήσεις 1,5% σε περίπου 10.000 εργαζομένους σε φούρνους, κυρίως της γειτονιάς, φέρνει η νέα σύμβαση εργασίας που υπεγράφη για τα αρτοποιεία όλης της χώρας. Πρόκειται για κλαδική σύμβαση διετούς διάρκειας που λήγει την 6η Μαρτίου 2021. Αφορά τους εργαζομένους σε αρτοποιεία, αλλά περιορίζεται σε φούρνους παραδοσιακού τύπου, οι οποίοι έχουν και ζυμωτήριο. Αρα αφήνει εκτός τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, που απασχολούν τον μεγαλύτερο όγκο εργαζομένων. Οσο για τα κατώτατα όρια αμοιβής των ειδικοτήτων που απασχολούνται σε  αρτοποιεία όπου λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας κι εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής, αυτά ορίζονται στα 660 ευρώ τον μήνα.

Εχασαν το… τραμ της Ιερουσαλήμ

Εκτός διαγωνισμού για την επέκταση της υφιστάμενης κόκκινης γραμμής του τραμ της Ιερουσαλήμ και την κατασκευή της πράσινης βρέθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ / ΣΤΑΣΥ / Skoda-Israel, καθώς έχασε την προθεσμία κατάθεσης προσφοράς. Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στον διαγωνισμό J-NET (Jerusalem LRT Project) έληγε στις 13 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Ιουλίου, καθώς οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα που σχετίζονταν με το συμβόλαιο παραχώρησης του έργου παρέμεναν αδιευκρίνιστα. Το αίτημα της κοινοπραξίας για παράταση απορρίφθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού J-NET. Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα διέψευσε με ανακοίνωσή της τον ισχυρισμό πως η συμμετοχή αποσύρθηκε για πολιτικούς λόγους. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Λυπούμαστε που ελληνικές εταιρείες δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτική προσφορά για καθαρά τεχνικούς λόγους και αφότου πέρασαν τους προκαταρκτικούς έλεγχους πριν μερικούς μήνες. Ομως, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές και άλλες ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής στο Ισραήλ στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή